Ким Сенгупта е редактор "Дипломация и отбрана" на вестник "Индипендънт". Той е бил международен репортер за Афганистан, Ирак, Иран, Либия, Украйна, Газа, Сирия и др. Тази година Сенгупта беше отличен в секция "Чуждестранни репортери" в Наградите за журналистика на Society of Editors.

Разговаряме с него на конференцията The Next Bulgarian Web, организирана от Dir.bg и Innovation Starter:

- Кои са съвременните предизвикателства пред журналистиката? Наистина ли бъдещето на професията е само и единствено дигитално?
- Мисля, че това е неизбежно. Вярвам, че ще има време, когато онлайн медиите, вестниците и списанията ще бъдат едни до други, но бъдещето е дигитално. Не можем да пренебрегнем това и не трябва. Затова е важно да се възползваме от предимствата, но да бъдем нащрек за опасностите.

Ким Сенгупта

Снимка: Павлин Даскалов / Dir.bg

- Как да се справим с фалшивите новини и дезинформацията, особено при отразяването на военни конфликти и дипломатически кризи?
- Мисля, че закъсняхме и късно видяхме каква опасност представляват фалшивите новини и дезинформацията. Оказахме се по-скоро старомодни и изостанали, късно осъзнахме как се организират и се развиват. В моята професионална област фалшивите новини не са забавни, а опасни и могат до доведат до насилие. Слухът за убийство в едно село в някои държави могат да доведат до клане в друго.

По-трудната задача е да продължим да инвестираме в журналистическата работа - информационни ресурси, време, анализ. Необходимо е да се посветиш на работата си, за да създаваш истинска и достоверна журналистика. Това е както опасна, така и скъпо струваща работа. Отразяването на външната политика не увеличава значително броя на потребителите на онлайн изданията и не привлича рекламодатели, особено, когато се пише по тежки теми. Но ако собствениците на медии и редакторите са наистина ангажирани в борбата с фалшивите новини, те трябва да са подготвени да харчат и да изпращат своите репортери там, където те могат да видят със собствените си очи и да пишат каква е истината. 

- Как Вашата работа на военен кореспондент и редактор се промени в дигиталната ера?
- Ситуацията се промени и за добро, и за лошо. Хубавото е, че вече не сме толкова притиснати от крайните срокове. Също така вече сме по-мобилни и можем да предаваме и от отдалечени места, без да зависим от тежко и скъпо оборудване. Миналата година бях в Зимбабве, за да отразявам падането от власт на президента Робърт Мугабе. Оказахме се заклещени насред нищото, насред дъжд и наводнение. Обадих се на моя редактор, за да му кажа, че няма да успея да стигна до столицата Харари да предам текста си. Тогава моят местен колега предложи да отидем в близкия град, в който има интернет и да изпратя историята си оттам. Аз много се изненадах, но отидохме и макар с по-бавна интернет връзка успях да вляза в крайния срок. Преди десет години кой би помислил, че насред нищото в Зимбабве ще има интернет?!

Интервю на Мая Цанева