Почти 4 пъти е скочил броят на поставени дози ваксини срещу коронавирус през последните два дни. Такава е равносметката от заповедта на МЗ, която вдигна много хора на протести и предизвика недоволство заради липсващ срок за адаптация на хора и бизнес към новите изисквания за зелен сертификат.

"Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини, докато през последните 2 дни има значителен ръст - 13 500 дози са поставени в сряда, а вчера над 28 000, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина", съобщи по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Въпреки тенденцията хората да бързат да си поставят еднодозовата ваксина на "Янсен", "Пфайзер" остава най-предпочитаната ваксина, обясни Кирилов.

Следващата седмица се очаква допълнителна доставка от още 170 000 дози от препарата на "Янсен".

"Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната ваксини, така че може да се отговори на повишения интерес. Доставките са регулярни, но все пак биват адаптирани спрямо интересите в страната. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг на ваксини", категоричен е Кирилов.

"Когато имаме рязко покачване на интереса, може да се стигне до забавяне в рамките на един ден или няколко часа, но е създадена организация да не се стига до това. В РЗИ-тата до момента има достатъчно ваксини", гарантира Кирилов.

По въпроса с изтичащия срок на годност на ваксините, той обясни, че има решение на Европейската агенция по лекарства за промяна в срока на годност на ваксината на "Пфайзер" от 6 на 9 месеца, което е валидно както за всички бъдещи партиди, така и за тези, произведени след юни 2021 г.

Към момента в страната няма партиди с изтичащ срок на годност преди края на годината, уточни Кирилов.

Приоритетно е да бъдат продадени излишните ваксини, но затова е необходимо да бъде ратифициран договор от работещ парламент. Доста държави извън ЕС проявяват интерес, но апелът на България е за централизиран подход, моделиран от ЕК, обясни Кирилов.

На въпроса дали има достатъчно противогрипни ваксини в аптечната мрежа, той обясни, че 230 000 дози от безплатните ваксини вече се разпределят при общопрактикуващите лекари. Безплатни са те за хората над 65 години.

Тази година бяха осигурени по-голям брой ваксини спрямо предходната, допълни Кирилов.