Сайтът на Единния портал за информация относно пандемията се срина тази сутрин. При опит да се влезе в интернет страницата coronavirus.bg на екрана излизаше грешка. На обяд отново заработи.

Все още има проблеми със сайта за електронно издаване на сертификати - his.bg. След като здравните власти обявиха въвеждането на зелените сертификати, много хора предпочетоха да изтеглят електронно своя документ.

Това е поредният срив на сайта на Националната здравно-информационна система, след като бяха обявени новите мерки противоепидемични мерки, които накараха хиляди българи да теглят здравни сертификати. Малко преди срива в системата вчера, "Информационно обслужване" се похвали, че системата генерира по 1000 сертификата на минута.

Мрежов проблем спрял издаването на Covid сертификатите, обясниха по-късно от "Информационно обслужване", като отрекоха да става дума за хакерска атака или претоварване.

Само за вчерашния ден са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19 през Националната здравно-информационна система.

"На his.bg модулът най-вероятно е претоварен. Не позволява да се влезе в системата. Сървърът е един, като падне връзката към него, никой не може да влезе повече. Даже и тези, които са вътре, им прекъсва връзката", коментира компютърният специалист Иван Недев, който поддържа системите на Белодробната болница в Русе.

Междувременно от здравното министерство обявиха:

Има няколко начина за получаване на "зелен" сертификат

"Зелен" сертификат е Европейският цифров COVID-сертификат и той е за ваксинация срещу COVID-19; за преболедуване на COVID-19, доказано с PCR тест; за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR тест или с антигенен тест.

Европейски цифров ковид-сертификат за ваксинация може да бъде получен от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който е извършил имунизацията. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров ковид-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест.

Европейски цифров ковид-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров ковид сертификат за изследване е публикуван на страницата на Националната здравноинформационна система.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от : https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

От Министерството на здравеопазването обръщат внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия ковид сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

За "зелен сертификат" се признават и посочените в Заповед РД-01-733 от 27 август 2021 г. на министъра на здравеопзването аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване /доказано с PCR или с антигенен тест за лица/, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.