На електронен дисплей, монтиран върху фасадата на ВМА, ще излиза актуална информация за броя на загиналите при катастрофи в София и страната, както и данни за загинали военнослужещи от международните сили в най-горещите конфликтни точки на света.

Целта на паралелната статистика е да покаже, че войната по пътищата в България взима повече жертви, отколкото там където се водят реални бойни действия, съобщи "Фокус".
Загиналите при катастрофи в страната от началото на годината са 186, а загиналите военнослужещи в Ирак - 25. Само през април в страната при катастрофи са загинали - 52 души, докато загиналите военнослужещи в Ирак са 11. За цялата 2010 г. жертвите на пътни произшествия в България са 775 човека, докато загиналите военни в Ирак са 60.

На събитието присъстваха директорът на КАТ Пътна полиция комисар Ваньо Стоевски, генерал-майор Стоян Тонев, началник на ВМА, Владимир Тодоров, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи, Стоян Граматиков, директор на Национална система 112.

Ген. Тонев отбеляза, че е представил на премиера Бойко Борисов доклада за пътнотранспортния травматизъм у нас през миналата година. Той останал доволен, че тази идея за брояча е допълнение към всички останали мерки на правителството и ще може да подпомогне справянето с тежката пътно-транспортна обстановка в България.

Началникът на ВМА посочи, че трябва да се създаде по-висока чувствителност в обществото към проблемите с катастрофите, които са свързани не само със смъртта, но и със страданията на много хора.