Ако ние можем да решим проблема с инцидентите по пътищата, да го направим още сега, заяви ген. Тонев, цитиран от Дарик радио. Нещата обаче са по-скоро до манталитет и на второ място до липса на контрол, допълни той.

Контролът, според него, не се изчерпва само със задълженията на КАТ и на полицията, а по-скоро контрол на всички етапи, от които се смята, че зависи войната по пътищата. Обучението на шофьорите, дупките по пътищата са част от този контрол, смята шефът на ВМА.

„На всеки му прави впечатление като се прибира вечер от Македония и от Гърция, като влезеш в България даже и българин трудно се ориентира - няма табели, няма осветление”, даде пример ген. Тонев.
 
В четвъртък на фасадата на ВМА ще заработи светлинно табло, показващо жертвите по пътищата в страната, които ще се сравняват с жертвите при военните действия като Ирак и Афганистан. Инициативата е на МВР в лицето на КАТ и на Министерството на отбраната в лицето на ВМА.

В Симеоновград днес ще се проведе шествие срещу влошеното състояние на пътната настилка в града, което създава предпоставка за катастрофи. Протестът се провежда седмица след трагичния инцидент в града, при който загинаха шестима младежи, след като бяха блъснати от автомобил, управляван от 23-годишен местен жител.