Боян Петров вече е адекватен и контактен, съобщи доц. Евелина Одисеева, завеждащ клиниката по реанимация във Военномедицинската академия.

Петров беше приет в тежко състояние, но след направени изследвания показателите му вече са добри и стабилни и лекарите са преценили, че може да бъде изваден от медикаментозна кома.

Пораженията от черепномозъчната травма на Петров не са тежки, а вероятно в петък ще бъде направена операция на подбедрицата му.

Екологът Андрей Ковачев, който пострада в същия инцидент, е в добро общо състояние, допълни Одисеева, цитирана от БТА.

Междувременно прокуратурата в Благоевград обвини  27-годишната румънка, която блъсна с колата си и рани тежко двамата.

Според държавното обвинение тя е виновна за пътния инцидент, станал във вторник към 11.15 часа между Симитли и Кресна на главен път Е-79. Водачката на лекия автомобил "Ауди" не е контролирала непрекъснато управлението на моторното превозно средство и се движела с несъобразена скорост.

Колата излязла вдясно от шосето и блъснала стоящите на банкета Боян Петров и Андрей Ковачев. При удара им причинила средни телесни повреди.

"Това е работно обвинение. Предстоят автотехническа експертиза, която да установи с каква скорост се е движел автомобилът, и съдебно-медицинска експертиза, която да констатира точните травми на двамата пострадали", уточни говорителят на прокуратурата Весела Стоилова.

На румънката е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. В случая не може да се наложи забрана за напускане на страната, тъй като нейното деяние е непредпазливо, а не умишлено, и от него не е настъпила смърт.

Румънката е майка на две малки деца - бебе на 9 месеца и по-голям син. Тя и съпругът й са в шок от случилото се, те пътували към Гърция.

Разпитан е и мъж, който бил заедно с Петров и Ковачев, за да изследват района във връзка с предстоящото изграждане на автомагистрала "Струма". Той обаче бил с гръб и не видял самия удар.

Румънката бе разпитана пред съдия, след като със семейството си бяха 4 часа в благоевградския съд.

До Перник във фаталния ден шофирал мъжът на румънката, но се уморил и легнал да спи. Зад волана седнала жена му.

В района на инцидента пред колата й имало два тира и тя нямала видимост, затова не забелязала мъжете на банкета.