Дворецът "Врана" е собственост на държавата, реши съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд. Уважен е искът на държавата, съобщиха от съда.

Дворецът и парка или иначе казано целият комплекс, в който влиза централна сграда на двореца с площ от 2013 кв.м., още над 20 постройки, оранжерии, е почти 1000 дка.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Това е поредна съдебна битка, която бившият премиер Симеон Саксгобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок губят.

Миналия месец Върховният касационен съд (ВКС) не допусна за разглеждане жалбата им за възстановяването на собственост върху земеделското стопанство "Врана". Така в сила остана решението на Софийския апелативен съд, че то е на държавата.

Делото за стопанството "Врана" е различно от това за двореца "Врана", но днешните мотиви на съда са сходни с тези на предходните дела за "царската реституция". Дворцовият комплекс "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на Цивилната листа на Царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата, мотивира се съдът.

Комплексът бе върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му преди 17 години по времето на столичният кмет Стефан Софиянски. След това Симеон II дари част от парка към двореца на Столичната община с някои условия. Едно от тях бе паркът да бъде отворен за посещения само събота и неделя.

Досега съдът е признал окончателно собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". Държавата печели и делата "Царска Бистрица" и двореца "Врана", но решенията не са окончателни. Съдът не се е произнесъл само за делото за 16 500 дка гори в Рила.

Междувременно бившият премиер Сакскобурготски има три жалби в Европейския съд по правата на човека в Страсбург - за мораториума за ползване и разпореждане с имотите; за двореца "Кричим"; и за хижите "Ситняково" и "Саръгьол.  През април съдът даде на българското правителство срок до 13 септември да се споразумение със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза или да даде възражения, като допусна жалбите срещу мораториума върху комерсиалната употреба на "царските имоти" на парламента през 2009 г. и за имотите "Ситняково" и "Саръгьол". Отхвърли обаче жалбата за двореца "Кричим".

Мораториумъ върху "царските имоти" трябваше да е временен, до приемането на закон, който да уреди въпросът с тези имоти. Целта на забраната бе да се обезпечат съдебните дела. Мораториумът обаче не е отменен вече близо девет години, а закон няма.

Предстои съдът в Страсбург да прецени дали България е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на справедливо обезщетение.