Обявяването на Независимостта преди 112 години е народно усилие, в което участват не само най-смелите, но и най-умните наши предци, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествената церемония тази вечер, посветена на обявяването на Независимостта на площад "Цар Асен" във Велико Търново, където е центърът на тържествата, съобщи БТА.

Председателят на Народното събрание прие тържествения строй с курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски". В строя за първа година участваха младежи от девети Етърски ученически гвардейски отряд от Професионалната гимназия по туризъм.

Снимка: БТА

"Скъпи скандиращи, днес е празник на Независимостта, но днес е четен само Манифестът, а има много хора след това, които трябва да се борят на дипломатическия фронт, за да може средата на април 1909 г. Независимостта на България да бъде призната от всички. Затова днес е празник на политическата воля, на здравия политически разум, на онези, които наистина могат да мислят за напред. Когато днес се събираме да честваме това, което са направили строителите на съвременна България, трябва да си спомним, че тези, които бяха след тях допуснаха грешки и ние никога не трябва да ги забравяме", заяви Караянчева, цитирана от БНТ.

Председателят на Народното събрание припомни, че историците разказват за парадокса, че когато България е била васална, тогава е постигнала икономически и духовен подем, а след обявяването на Независимостта и признаването на този акт, започва една спирала от трудни времена за България - национални катастрофи, войни, терор, народен съд.

"Никога не трябва да допускаме отново тези грешки и не трябва да ги забравяме", подчерта тя.

Караянчева се обърна и към скандиращите "Оставка" на площада с думите, че преди тях много хора са били тук и са имали исторически поглед напред.

Груха протестиращи обаче я освиркаха и викаха "Оставка", докато тя говореше. По-късно тя обвини пред журналисти депутата от БСП Явор Божанков, че е организирал акцията, съобщи bTV.

"ГЕРБ твърдят и че чужди медии вземат пари, за да критикуват правителството. Също така Борисов каза, че президентът Радев го преследва с дрон. Тази история е от същата категория. Безумна! Така мога да я коментирам", отвърна социалистът.

Снимка: БТА

В словото си кметът Даниел Панов заяви, че Независимостта е обявена в славния Търновград, и точно тук пред целия свят княз Фердинанд, министър председателят Александър Малинов и целият народ легитимират България, като онази същата държава, създадена от силния български дух.

Стотици граждани и гости участваха в празничната церемония.

Снимка: БНТ

След тържествената заря проверка, празничната вечер във Велико Търново продължи със спектакъла "Звук и светлина".