"Не знам точно в какво ги обвинява прокуратурата, но тези хора аз ги познавам като хора предприемчиви, работливи, които почнаха от една гола поляна. И когато фалира "Плама"-Плевен, тяхното предприятие за масло остана единственото в България. Разшириха си бизнеса в Турция, Украйна, Узбекистан" - това обяви военният министър Красимир Каракачанов пред журналисти в Шумен по адрес на братя Бобокови.

Така той коментира изнесените данни в медиите за "роднински връзки" с фамилията. Каракачанов каза, че е кум на Пламен Бобоков, но по тази линия можело и за патриарх Неофит да се каже, че има роднински връзки. Преди 23 г. бил кум на Пламен Бобоков, а патриарх Неофит в ролята на тогавашен русенски митрополит водил църковната церемония.

Вицепремиерът добави, че е кръстник на трите деца на Пламен Бобоков и са се срещали на рождени дни и семейни мероприятия, но призова "да не търсим под вола теле, това според мен е търсене на сензация".

"Ако ходенето на семейни празници и на рождени дни на трите деца на Пламен Бобоков се смята за роднинска връзка, то имам такава с бизнесмена. Познавам ги, като работливи, които спечелените пари не ги хвърляха в яхти, а за създаване на работни места. Държавното обвинение има явно данни или най-малкото съмнения за нещо и остава това да се докаже", допълни Каракачанов, цитиран от "Труд".

Министърът напомни, че за толкова време е нормално човек да се развие, един става бизнесмен, друг лекар, журналист.

Той подчерта, че до момента прокуратурата не го е търсила по темата и смята, че няма за какво. По думите му, когато братята са създавали своите фирми, той не бил фактор.

Военният министър каза още, че не е чел приказката на Васил Божков, но "ние сме свободна държава и всеки може да пише и рисува, каквото иска".

"Освен че е забавно, не мога да се произнеса дали някой трябва да разследва нещо по един комикс", заяви той.

Каракачанов подчерта, че неговата задача е да възстанови българската армия в оня вид, в който обществото очаква - като модерна и силна армия, която може да ни защитава.

И припомни, че при случая с коронавируса, българите не плачеха пред портите на Брюксел да ги защити.

"Винаги съм казвал - Да, НАТО е хубаво нищо, но преди да чакаме да ни помогне, трябва да сме в състоние сами да се защитим. Затова трябва да изградим боеспособна армия, мотивирана, хората, служещи в нея, да са добре заплатени, с нормални условия за работа и да имат стимул да служат", подчерта министърът.

В Деня на Ботев той поднесе цветя пред Паметника на загиналите във войните в Шумен заедно с кмета на града Любомир Христов и областния управител проф.Стефан Желев. Призова да си знаем историята и да сме преди всичко българи.

Вицепремиерът после наблюдава демонстративни стрелби и практически държавен изпит на курсанти-випускници от Факултета "Артилерия, ПВО и КИС" към НВУ "Васил Левски" полигон Марково край Шумен.