Десет лица са привлечени като обвиняеми за незаконни действия при вноса и утилзирането на отпадъци. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Седем от тях са за участие в организирана престъпна група/ОПГ/, създадена с користна цел, в която има и длъжностни лица. Останалите трима са за данъчни престъпления като на един е "повдигнато и вторично престъпление - за управление на опасни отпадъци".

Десет души са обвиняеми по случая с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. За четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест. Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група, а другите трима - за данъчни престъпления. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг, на който бяха оповести още подробности за схемата с боклука в Министерството на околната среда и водите.

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още един от задържаните ще се иска постоянен арест, а за втория брат Бобоков - мярка за неотклонение "парична гаранция" за един милион лева., предаде БНР.

В хода на извършените действия по разследването на над 40 адреса на територията на цялата страна са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи, луксозни автомобили.

Това, което стана ясно извън темата за боклука, е, че в жилището, обитавано от Атанас Бобоков разследващите са намерили цветна снимка с имена на публично известни личности, някои от които убити през годините. На гърба на снимката са изписани имената им, срещу които са записани големи суми пари, различни, от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева.

Снимка: Прокуратурата

Специализираната прокуратура по-късно публикува снимка на бележката на гърба на цветната снимка и съобщи, че в хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.

У Пламен Бобоков пък е била намерена снимка на работещи в Министерството на правосъдието и в Министерство на регионалното развитие, както и снимка на магистрат, който работи по делото срещу Васил Божков.

Иначе обвиненията на групата са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления. От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален. Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, са установили още разследващите.

Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и други лица, включително и длъжностни такива.

По досъдебното производство наблюдаващи прокурори са трима като прокурор Генка Брезашка е един от тях. По време на брифинга тя обясни, че е установено, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица както от Министерство на околната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи на уволнения.

Установено е, че директорът на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие, съвместно с представители на търговските дружества, фиктивно са извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица, които в протоколите са отразявали неверни обстоятелства.

На пресконференцията беше и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който обясни, че по случая се работи отдавна без всякаква публичност и че до голяма степен до това разкритие се е стигнало след разпоредената в началото на тази година проверка на главния прокурор на всички места, на които се депонира боклук. По случая били сформирани над 35 екипа. В операцията са участвали огромен брой служители.