Стойността на контролирания вот на фона на изборния процес е изключително висока. Когато имаме ниска избирателна активност, тогава изборът се решава чрез неприемливите за 21-ви век методи като търговията с гласове. Ще цитирам един свой колега - проблемът не е толкова в неграмотните гласуващи, колкото в грамотните негласуващи. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Прозрачност без граници Калин Славов.

Той припомни и за проблем, който предходният състав на ЦИК е задълбочил. Проблем, който ще се появи и за тези избори, а именно - отказ да се направи експертен и контролен преглед на недействителните бюлетини, когато ги има в количество, по-голямо от средностатистическото. "Да се види чисто технически защо се е случило така бюлетините да бъдат недействителни, а не да се гадае... Всяка комисия може да пререши този въпрос. Това се оказа освен технически проблем, но и проблем за доверието на гражданите в изборния процес. Те си казват - защо да отида да гласувам, като моят глас ще бъде унищожен", споделя още той.

Славов коментира и предстоящата среща, която ще инициира президентът Румен Радев с ръководството на Централната избирателна комисия, с органите на реда, с парламентарно представените политически партии, за да бъдат обсъдени пропуските в изборите и отстъплението от прозрачността на изборния процес.

"Едва ли форматът е печеливш - ЦИК и парламентарно представени политически сили. ЦИК е проекция именно на тези сили", завърши той.