Президентът Румен Радев и премерът Бойко Борисов си взеха сбогом с посланика на Русия в България Анатолий Макаров. Кадри от сбогуването бяха разпространени от дипломатическото представителство на Москва, докато от наша страна събитието бе свенливо подминато - както във Фейсбук страницата на държавния глава, така и в тази на министър-председателя.

Как го направихме?

Обикновено, когато страната ни напуска дипломат №1 на дадена държава, той бива отличен с орден.


Посланиците на САЩ, Гърция, Германия и ред други страни получиха най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен.

Това, разбира се, е придружено от "... високото държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения".

Какво се случва с руския посланик?

За срещата на президента Радев и премиера Борисов с посланик Макаров се разбра от публикация във фейсбук страницата на руското посолство, придружена със снимки.

Нито от пресофиса на президентството, нито от пресцентъра на Министерски съвет бе спусната някаква информация.

Снимки: Посолство на Русия в България

"Във връзка с предстоящото приключване на мандата си Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров се срещна с Президента на Република България Румен Радев и Министър-председателя на Република България Бойко Борисов. По време на преговорите бяха обсъдени актуални въпроси от двустранния дневен ред", обявиха от посолството на Русия в съобщението си.

От снимките се вижда, че премиерът Борисов е небрежно облечен - с блуза и по дънки, а президентът Радев е с костюм.

Иначе Анатолий Макаров представляваше Руската федерация в България от август 2016 г., а сега е сменен от Елеонора Валентинова Митрофанова.

Ето и кратка хронология президентът Румен Радев с какви отличия е изпратил посланици в последните години (б.р. - не претендираме списъкът да е абсолютно изчерпателен, но въпреки това - красноречив):

10 август 2018 година
Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с орден "Мадарски конник" първа степен. Високото държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между България и Украйна.

С посланика на Украйна у нас Микола Балтажи

Снимка: Дир.бг

4 септември 2018 година
По време на мандата на посланик Хаузер бяха положени големи усилия за привличането на вниманието на деловите и финансовите среди от Австрия към България. Австрия е наш приоритетен икономически партньор и водещ инвеститор в България. Това каза президентът Румен Радев, който награди посланика на Австрия у нас Роланд Хаузер с орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше дадено за изключително големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения.

С посланика на Австрия Роланд Хаузер

Снимка: Дир.бг

29 септември 2018 година
Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" посланика на Полша у нас Кшищоф Краевски на церемония на "Дондуков" 2. От своя страна посланик Краевски рецитира на перфектен български език стихотворението на Ран Босилек "Я кажи ми, облаче ле бяло".

С посланика на Полша Кшищоф Краевски

Снимка: Дир.бг


20 декември 2018 година
Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Китайската народна република Джан Хайджоу с орден "Стара планина" първа степен. На тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите му заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Китайската народна република.

С посланика на Китайската народна република Джан Хайджоу

Снимка: Дир.бг

17 февруари 2019 година
Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Гърция у нас Григориос Василоконстандакис с орден "Стара планина" първа степен. Висшето държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за развитието на българо-гръцките отношения и двустранното сътрудничество.

С посланика на Гърция Григориос Василоконстандакис

Снимка: Дир.бг

11 юни 2019 година
Посланикът на САЩ Ерик Рубин получи най-високото отличие на Република България - орден "Стара планина" първа степен - като израз на признателност за развитието на двустранните отношения и по повод окончателното му отпътуване от България. Президентът Румен Радев подчерта, че отличието е израз на изключителното значение, което се отдава на стратегическите отношения между двете страни.

С посланика на САЩ Ерик Рубин

Снимка: Дир.бг

17 юни 2019 година
Зa Бългaрия Фeдeрaлнa рeпубликa Гeрмaния e вaжeн пaртньoр, приятeл и cъюзник. Тoвa зaяви прeзидeнтът Румeн Рaдeв, кoйтo удocтoи c oрдeн "Cтaрa плaнинa" първa cтeпeн гeрмaнcкия пocлaник у нac Хeрбeрт Caлбeр.
Виcoкoтo държaвнo oтличиe e зa принoca нa диплoмaтa зa укрeпвaнeтo и рaзвитиeтo нa бългaрo-гeрмaнcкитe oтнoшeния. Пocлaник Хeрбeрт Caлбeр приключвa cвoя мaндaт в Coфия, a c нeгo и диплoмaтичecкaтa cи кaриeрa.

С гeрмaнcкия пocлaник Хeрбeрт Caлбeр

Снимка: Дир.бг

27 февруари 2020
Президентът Румен Радев удостои молдовския посланик у нас Щефан Горда с орден "Мадарски конник" - първа степен, за приноса му за укрепването и развитието на отношенията между България и Молдова.
В приветствието си президентът Радев посочи, че приятелските връзки между двете страни се основават както на силните исторически, културни и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е и важна интегрална част от молдовското общество.

С молдовския посланик Щефан Горда

Снимка: Дир.бг