Президентът Румен Радев и примеирът Бойко Борисов си взеха сбогом с посланика на Русия в България.

Двамата държавни мъже вчера са срещнали с Анатолий Макаров, става ясно от публикация във фейсбук страницата на руското посолство, придружена със снимки. "Във връзка с предстоящото приключване на мандата си Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров се срещна с Президента на Република България Румен Радев и Министър-председателя на Република България Бойко Борисов. По време на преговорите бяха обсъдени актуални въпроси от двустранния дневен ред", обявиха от посолството на РФ.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Анатолий Макаров представляваше Руската федерация в България от август 2016 г.

Роден е през 1951 г. Има висше образование. През 1977 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения. На дипломатическата служба е от 1977 г. Работи в Посолството в Кралство Нидерландия през 1977-1981 г. и в Постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел, Кралство Белгия през 1994-1998 г. През 2006-2011 г. е Посланик на Руската Федерация в Република Южна Африка. През 2012-2016 г. е Директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница на МВнР на Руската Федерация. Има дипломатически ранг Извънреден и Пълномощен Посланик. Владее холандски и английски език. Женен, има син.

Снимки: Посолство на Русия в България

На посланическото място у нас той ще бъде сменен от Елеонора Валентинова Митрофанова. Тя е родена на 11 юни 1953 г. в Сталинград (днешен Волгоград) в семейството на високопоставен служител на Съветската агенция за държавно планиране. Висшето си образование по международна икономика получава през 1975 г. от Московския държавен институт по международни отношения и е кандидат на икономическите науки. След промените в Русия и разпада на СССР Елеонора Митрофанова се занимава с юридическа дейност, преди да бъде избрана през 1993 г. за депутат от държавната Дума. Парламента напуска през 1995 г., когато става одитор в руската Сметна палата и остава там до 2001 г., когато е първото є дипломатическо назначение - заместник генерален директор на ЮНЕСКО в Париж. След завръщането си в Москва между 2003 и 2004 г. тя е назначена за първи заместник министър на външните работи на Русия.

Между 2009 и 2016 г. Митрофанова е руският постоянен представител в ЮНЕСКО, а след това до 2017 г. е посланик със специално назначение на МВнР на Русия. Силата на Елеонора Митрофанова е в утвърждаване на културните връзки и контакти на Русия с нейните общности зад граница - както като "посланик със специално назначение" по тези въпроси на руското външно министерство, така и като представител на страната в ръководството на ЮНЕСКО, а до назначаването си в България и като ръководител на федералната служба за поддържане на връзките със страните от Организацията на независимите държави (бившите съветски републики от Централна Азия; без Прибалтика) "Россотрудничество". От лятото на тази година до януари 2021 г. е отново "посланик със специални поръчения" на Руската федерация.

В коментар за РИА "Новости" Митрофанова неотдавна заяви, че смята България "за прекрасна, интересна страна", в която "познава много хора" и приема назначението си "с удоволствие".