Как пътят към плажа на Росенец стана частен и кой носи отговорност за НСО? Своте отговори на различните аспекти от този въпрос в предаването на bTV "Тази сутрин" дадоха общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов, председателят на Комисията за контрол над службите Димитър Лазаров и бившият държавен охранител Николай Марков.

На сесия на Общинския съвет в Бургас на 28 април е решено той да бъде деактуван от публична общинска в частна собственост. Един от подкрепилите това решение със своя глас е общинският съветник Димитър Найденов, който преди два дни се опита заедно с бившия правосъден министър Христо Иванов да слезе на брега при старата нефтена база.

"Докладната, която бе изработена от администрацията на кмета на град Бургас, постави общинския съвет като заложник на съдбата на жителите на рибарско селище Ченге скеле. В една и съща докладна администрацията на кмета се беше постарала да вкара като т. 3 деактуването на общинска собственост в частта за тази улица заедно с проект по програма ПУДООС за 5 милиона лева, с който да бъде изградена канализация на гражданите на Ченгеле скеле, от която те имат нужда от 30 години. Това беше един капан, който се заложи и общинските съветници бяха поставена пред избора или да лишат гражданите на Ченгеле скеле от така необходимата за тях канализация, или да гласуват промените в ПУП-а така, както ги бяха заложили", заяви Димитър Найденов.

По неговите думи нищо не е налагало "тези две несъвместими една с друга точки", да бъдат в една докладна, тъй като улицата е на 2,5 км от квартала, на който ще се прави канализация. Освен това документът е бил внесен в последния момент, така че общинарите не са могли да се запознаят с него.

"Тази история започва още през 2009 г., когато с постановление на МС се определят обектите за националната сигурност като нефтобаза "Росенец" се определя такъв. На основание на това постановление през 2018 г. "Лукойл" изисква от община Бургас да му бъде осигурена санитарно-охранителна зона, по която да патрулира с автомобили. За да мине оттам път, трябва да се отнеме част от имота на тези дружества", каза Найденов.

Община Бургас разполага с хиляди имоти, но решава именно с този да ги обезщети за санитарно-охранителната зона на база "Росенец".

По думите на Димитър Найденов той бил подлъган да гласува "за" деактуването, защото бил общински съветник само с 2 месеца опит и никой не му казал, че "даряват един път на Доган", а всички имоти били описани с кадастрални номера в докладната, което му пречело да се ориентира.

Общинския съветник не знае и къде е изчезнал пясъкът на плажа на Росенец, нито как са се озовали огромните камъни там, но е категоричен, че това трябва също да се проучи, предвид че всички плажове трябва да бъдат картографирани и са държавна собственост, а този конкретно го няма на картата.

В студиото на "Тази сутрин" участие взе и председателят на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров. По повод изявлението на държавния глава Румен Радев, че не може да носи отговорнст за действията на служители на НСО на плажа, защото на практика службата се управлява от изпълнителната власт, депутатът подчерта, че всичко е регламентирано в закона.

"Тук еднолично той назначава началник и негов заместник. До 2015 г. нямаше Закон, как може да се отнеме нещо, което не е съществувало. Нямаше закони за службите - нито за Държавна агенция разузнаване, нито за Националната служба за охрана, нито за Военна охрана. Имаше едни постановления", така Лазаров коментира твърдението на президента Радев, че със законовите поправки са ограничени правомощията на държавния глава в НСО.

Депутатът заяви, че в Закона е записано, че началникът на службата по своя инициатива или по искане на президента го информира по поставените задачи.

"Началникът на службата ежегодно изпращат доклад на президента за дейността. Какви още правомощия иска президентът?", посочи той.

Лазаров обясни, че освен премиерът, президентът и председателят на Народното събрание, НСО може да управлява чужди представители със същия ранг. При непосредствена опасност могат да охраняват депутати, членове на семействата на държавния глава, премиера и на председателя на НС - по преценка на една комисия.

"Тази комисия се ръководи от началника на НСО, който е назначен от президента. Заместниците му са назначени от него", каза Лазаров.

На въпрос коя партия има мнозинство в комисията, решила да се охраняват почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от същата партия Делян Пеевски - той отговори, че това няма значение, защото председателят на комисията определя дневния ред.

Във въпросната комисия участват още главният секретар на МВР и шефът на ДАНС. Лазаров отхвърли думите на държавния глава Румен Радев, че допълнително назначаваната охрана зависи от изпълнителната власт и от премиера Бойко Борисов.

Веднага след Лазаров в тв студиото влезе бившият офицер от НСО Николай Марков. Експертът по национална сигурност посочи, че председателят на Парламентарната комисия за контрол над службите се опитал да въведе в заблуждение целия български народ с тезата, че НСО е служба към президента, като той утвърждава основните звена в нея и числения състав.

"Аз по-големи глупости не бях чувал от политик. Нищо от това, което каза не е вярно. Едно изречение няма, освен че каза името на Закона за НСО. Той има юридическо образование, но той ви манипулираше и вас, и българските граждани. Фактът, че председател на Комисията по контрол на службите се опитва по този безцеремонен начин да въведе в заблуждение всички - това показва низостта, до която са изпаднали институциите", посочи полк. Марков.

Той обясни, че в закона наистина пише, че президентът осъществява контрол и ръководство над НСО, но само за три неща - назначаване/освобождаване на началника, утвърждава основните структури и удостоява офицери с висши звания. Полк. Марков допълни, че в Конституцията е записано, че националната сигурност се осъществява от Министерски съвет.

Експертът отхвърли още едно твърдение на Лазаров, че началникът на НСО свиква комисията, която определя кои лица да бъдат охранявани. По думите му и другите членове - шефът на ДАНС и главният секретар на МВР също могат да предлагат свикване, като в нея няма решаващ глас.

"Мотивационната част отива при премиера и той решава, това е негова конституционна отговорност", допълни още полк. Марков.

По повод това, че на видеото, заснето от Христо Иванов, се вижда как гардовете изхвърлят в храстите трибагреника, той настоя за поругаване на българското знаме от военизирано длъжностно лице да се отнема българското гражданство.

"Това е случай за прокуратурата, поругаване на националния символ, това е престъпление. В едни други времена такива хора се разстрелват. Това дори не е мутренско поведение. Аз не съм видял мутра да хвърля така знаме и да го поругава", възмути се полк. Марков.

Относно външния вид на гардовете, полк. Марков зави, че са изглеждали и по-зле. "Аз тези хора, в този вид - бих ги приел като охранители на черешова градина", каза експертът и уточни, че служителите на НСО могат да се видят по джапанки от доста години.