"Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно наясно кои са причините, за да има такава охрана. Специалните служби докладват на него", това заяви зам.-председателят на ДПС Янко Янков пред Dariknews по повод извънредното изявление на Румен Радев.

По-рано държавният глава призна, че гардовете, които вчера влязоха в сблъсък със съпредседателя на "Да, България" Христо Иванов на брега в парк "Росенец", където се намира лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са служители на НСО. 

"Днес имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н- Борисов. Подопечните на премиера - ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НС0 осъществява охраната", заяви Радев и припомни, че при предишното събиране на комисията, представителите на изпълнителната власт са решили, че има необходимост от охрана двамата политици да бъдат охранявани. Затова той е изискал ново свикване на комисията, която отново да прецени тази нужда.

"НСО охранява стриктно хора, които са застрашени и тяхната охрана е пряко свързана с националната сигурност на България. Охраната е по законов ред. Щом казваш, че не е необходима охрана, кажи защо не е необходима охрана?", попита още Янков.

В противен случай, по думите му, би означавало, че нямаме доверие на институциите, които участват в тази комисия - ДАНС и главният секретар на МВР, които знаят най-добре кое е важно за националната сигурност на страната.

"Съгласно закона, могат да се охраняват и други български граждани, на които животът е застрашен във връзка с националната сигурност на Република България, освен председател на парламента и премиер. И от тази гледна точка президентът трябва най-добре да знае кои са - той получава доклади от специалните служби и трябва да знае", каза още представителят на ДПС.

"Президентът иска да предпази себе си. Стига с този популизъм, с който само демогогстваме пред българските граждани. С медийни прояви не знам докъде ще докараме България по този начин", призова още Якнков.

Според него не отива на бивш министър като Христо Иванов подобна акция по море, затова призова българските политици да се държат по-сериозно.

Дариткова: Президентът бяга от отговорност 

"В закона за НСО ясно е написано, че тя е специализирана военизирана служба към президента, общото ръководство и контрол се упражняват от президента, така че ние нямаме законови основания да мислим, че няма законови правомощия, които да позволят на президента да направи проверка на случая, виждаме, че той възлага проверка", коментира обаче по БНП председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Прехвърлянето на отговорността към парламента е некоректна, защото комисията, която е специализирана да контролира службите в Народното събрание, осъществява парламентарен контрол, така както осъществява парламентарен контрол по отношение на всички други министерства", добави тя.

Дариткова поясни, че има други функции, когато трябва да се определя необходимост от допълнителни личности за охрана или територии за охрана, тогава се организира комисия, защото освен специално изброените лица в закона, има възможност при заплаха за националната сигурност да се определят други лица, които се охраняват от НСО и е имало такива примери за депутати и други и комисията се състои от председателя на ДАНС, от главния секретар на МВР и директора на НСО.

"В случая смятам, че става въпрос отново за бягство от отговорност. Скоро ние разглеждахме темите за охраната, защото се направи една промяна в Закона за МВР, като с даде възможност на МВР да упражнява такива функции по отношение на други лица, които не са изброени в Закона за НСО и президентът можеше да изложи своите аргументи", подчерта депутатката от ГЕРБ.