В предходната статия на тема Хранене се спряхме на връзката между храната и здравословнто състояние на цялостния организъм. Днес ще навлезем в повече дълбочина и ще се спрем директно върху функционалните храни и тяхната пряка полза при определени заболявания и състояния. Независимо дали човек има определено физическо страдание или не, познаването на храните, които имат здравословна полза за нас, могат да ни предпазят от възникването на някои от най-често срещаните болести на съвременността.

Функционалните храни са храни или добавки към храненето, които имат допълнителни ползи за здравето, освен техния основен хранителен състав. Те съдържат биологично активни съставки, които могат да имат благоприятен здравословен ефект, като подобряват функциите на организма или намаляват риска от различни заболявания.

Кои храни са функционални?

Антиоксидантно действие

Това са най-често храни с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за намаляване на увреждането на клетките и предпазване от свободните радикали. Такива храни са от плодовете: ягоди, малини, боровинки, череши, грозде, къпини, ябълки, кайсии, круши, грейпфрут, портокали, манго, ананас и др. От зеленчуците - спанак, кейл, броколи, карфиол, моркови, червено цвекло, сладък картоф, домати и др. От ядките и семената най-ярки представители са лешниците, бадемите, орехите, ленено семе, чия, тиквени семки и сусам. Пълнозърнестите тестени храни, както и киноа и овесени ядки са също богати на антиоксиданти. Червената леща, бобът и нахутът пък са представителите от бобовите култури.

Пребиотични и пробиотични храни

Продукти, богати на пребиотици и пробиотици, които подпомагат здравословната микробна флора в червата и подобряват храносмилането.

Такива продукти са: чесън и лук, които съдържат инулин - един от най-популярните пребиотици в природата; портокал, банан и ябълка, които са богати на пектин и освен чревен комфорт, пектинът намалява нивата на холестерола в кръвта; целината съчетава в себе си и инулин, и пектин; пълнозърнестите зърнени култури съдържат различни видове пребиотици, вкл. бета-глюкани и инулин; ленено семе и чия - богати на диетични фибри, които действат и като пребиотик в червата.

По отношение на продукти, съдържащи живи култури, киселото мляко и кефирът предоставят богато съдържание на пробиотични бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium. Туршията от кисело зеле е също известен с пробиотичните си живи култури, но за да има максималната полза от пробиотиците, е важно да се избират ферментирали храни, които съдържат живи култури на добри бактерии.

Омега-3 мастни киселини

Храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, освен че подпомагат отслабването в абдоминалната област (корема), те подпомагат и здравето на сърцето и мозъка. Такива храни са някои риби, като сьомга, скумрия, сардина, треска, пъстърва и херинга. Някои семена и ядки също са с богато съдържание на омега-3, като ленено семе, чия, конопено семе, орехи (вкл. бразилски) и лешници. Рапичното и лененото масло, както и маслото от чия са с най-богато съдържание на мастната киселина, но съвсем изненадващо, спанакът, кейлът и брюкселското зеле го съдържат също в голямо количество.

Продукти, обогатени с витамини, минерали или други биоактивни съставки могат да помогнат за укрепване на имунната система или да подпомогнат определени функции на организма. Такива съставки има в изобилие в плодовете и зеленчуците, но богати на минерали са също месото, рибата, яйцата, някои бобови и зърнени култури, както и ядки и семена.

Конкретни ползи за здравето при функционалните храни

Функционалните храни предлагат много ползи за здравето, които вече загатнах покрай специфичното им съдържание на определени вещества. Освен подпомагане на имунната система, здравето на мозъка и нервната система, подобряване на храносмилането и намаляване риска от заболявания, тези храни спомагат за поддържане на здравословно тегло и добър метаболизъм чрез регулиране на апетита, подобряване на горенето на мазнини и стимулиране на енергийния обмен в организма.

Важно е да се отбележи, че конкретните ползи за здравето на функционалните храни могат да варират в зависимост от конкретните съставки и хранителни вещества, които съдържат, както и от индивидуалните нужди и здравословни състояния на хората, които ги консумират. Като цяло тези храни могат да бъдат използвани в

Лечението на заболявания и контрола на теглото

Функционалните храни могат да бъдат включени в лечебния режим за различни заболявания поради техните специфични свойства и съставки, които могат да помогнат за подобряване на здравето и справянето със симптомите.

Сърдечно-съдови заболявания

Храни богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, сардина и ленено масло, могат да помогнат за намаляване на нивата на LDL- холестерола и за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Диабет тип 2

Храните с нисък гликемичен индекс, като пълнозърнени култури, лешници и зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, могат да помогнат за контролиране на нивата на захар в кръвта и за поддържане на стабилни нива на инсулина.

Остеопороза

За остеопорозата са нужни храни, богати на калций и витамин D, като млечни продукти, сусам и тлъсти риби. Те спомагат за поддържане на здрава костна маса.

Възпалителни заболявания

Артритът и чревните възпаления се повлияват от функционални храни с противовъзпалително действие, като зеленчуци с тъмни листа, ядки с високо съдържание на омега-3, куркума и зелен чай. Те са подходящи за облекчаване на симптомите на възпалителните заболявания.

Храносмилателни разстройства

Както вече споменахме, богатите на пребиотици и пробиотици храни, като кисело мляко, кефир и кисело зеле, могат да помогнат за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества в червата, които облекчават симптомите на Синдрома на раздразненото черво или Гастроезофагеалния рефлукс (ГЕРБ).

Управление на теглото

Наднорменото тегло е възпалителен процес, който е рисков фактор за редица заболявания - сърдечносъдови, диабет, метаболитен синдром, респираторни болести, заболявания на опорно-двигателния апарат и дори рак.

Управлението на теглото е процес, който включва комбинация от правилна храна, физическа активност и здравословни навици. По отношение на храненето и функционалните храни са важни три основни принципа:

Балансирана диета - консумирайте разнообразни храни от всички групи, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, месо, риба, яйца и здравословни мазнини.

Контрол на порциите - важно е да се контролира размера на порциите и да умереното хранене.

Чести хранения - по-малките порции, но начесто през деня поддържат метаболизма активен и спомагат да се избегне излишното преяждане.

Да не се яде след 20.00 часа - по това време на вечерта, а според някои изследвания и по-рано, чревния метаболизъм се забавя и храната изисква много повече време, за да се обработи от организма. Това затормозява цялата система и нарушава здравия и продължителен сън, който е друг основен фактор за поддържане на оптимално тегло.

Има специфични хранителни режими при хора, които страдат от подагра и автоимунни заболявания, алергии, камъни в жлъчката и бъбреците, язвена болест на стомаха, висок холестерол и висока кръвна захар, както и бременни жени. Обикновено здравните специалисти трябва да запознаят пациентите с тях, да проследяват и контролират състоянието им, както и да настояват за спазването на хранителния режим. Част от тези режими ще разгледам в следваща статия по темата Хранене.