Малко след 16.30 ч. бе съобщено, че младежите са намерени в района на ТЕЦ "Тъжа", над едноименното село - на около 15 км от Калофер. До там слезли сами.

Подробности >> 

Какво се случи по-рано - по време на спасителната операция.

Планинската спасителна служба призова всеки, който в събота, 17 май, е видял някъде в планината тримата младежи, или разполага с информация за тях, незабавно да подаде сигнал на тел. 02/963 20 00.

По данни на спасителите, районът, където се намира клетката на мобилния оператор, от която е регистрирано последното повикване на младежите по джиесем, е "покрит" на сто процента.

При едно от прелитанията на хеликоптера са регистрирани 3-термоточки, към които са се насочили спасителни групи, за да установят дали са хора или животни.

В търсенето от вчера следобед участва и "Гранична полиция" с хеликоптер с термовизионна камера.
В спасителната операция вчера участваха три хеликоптера, включително "Кугър" на ВВС от авиобаза "Крумово". Третият хеликоптер е на частна фирма.

По-късно се оказа, че засечените точки не са на изгубилите се момчета. Най-вероятно е била засечена група от участващите в акцията по издирването им, посочва един от планинските спасители пред marica.bg.

Директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК Кирил Русев изрази по БНР убеденост днес момчетата да бъдат открити. Периметърът на обхождане се стеснява.

Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че регионът, където те се издирват, се стеснява в радиуса на около 10 км.
Шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи, каза той.

Христо Ненков от „Планинско спасяване при БЧК” – Велико Търново предупреждава, че местността "Джендема" е "ад под небето, а планината е агресивна, когато подходиш към нея несериозно”, цитира го "Фокус".

Той подчерта, че в района е още полузимен сезон.

'Над 1800 метра от една седмица вали сняг. Местността "Джендема" е над 1800 метра – на 2200-2300 метра. По билото има 4-5 пръста сняг, а нощем става изключително студено и температурите падат под нулата", обясни Ненков.

"Много дълбоки дерета, стръмни спусъци, много гъста горска растителност...Много бавно се преодолява такъв терен и той не е малък. Следва дере, след дере - от изток на запад. Надявахме се днес (в светлата част на вчерашния ден - б.р.) в резултат на шума от двигателите на хеликоптерите, да се покажат някъде на някое открито пространство, но не са открити такива. Следи все още от наземното търсене също не са открити", обясни Камен Якимов от ПСС.

"Няма опасност от измръзване, единственото, което може да им се случи, е да си навлекат някое простудно заболяване", коментира вчера през деня за БТА Цветан Юруков, спасител от отряда на ПСС в Карлово.