Вчера Военноокръжната прокуратура обяви, че е внесла във Военния съд обвинителен акт срещу Киров за това, че е присвоил повече от 4,7 млн. лева от НРС за 5 години, докато е бил начело на службата.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

"Няма безотчетно харчене на пари. Аз уважавам прокуратурата, но това е само нейната гледна точка. Делото е засекретено и нямам възможност да се защитя в публичен аспект. Данните, които мога да изнеса, ще ги изнеса само в съдебна зала. Не бих желал да изпадам в детайли, които биха могли да донесат нежелан международен отзвук. Единственото, което ще си позволя да кажа, е, че за мен делото, още в своя зародиш, има политически характер", каза ген. Киров.

Вчера наблюдаващият делото прокурор Елин Алексов коментира, че бившият шеф на разузнаването отказва да дава обяснения и се смята за жертва на политическата конюнктура.
Магистратът уточни, че не е ясно къде са изчезналите пари.

Според прокуратурата, работещите с пари в разузнаването са разполагали с механизъм за отклоняване на средства. Обвинителен акт обаче е внесен само срещу Кирчо Киров.

Източването беше открито от новото ръководство на НРС, след като Киров бе освободен от шефския пост и стана съветник на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Скандалът избухна
през април миналата година, когато Борисов изненадващо  уволни ген. Киров. Тогава той обясни, че докладът за работата на Киров е съдържал такива факти, че единственият му ход е бил да го адресира веднага до прокуратурата.

Сега Кирчо Киров отказа да коментира действията на бившия премиер. Генералът обясни, че Борисов не му е дал никакво обяснение за неговото освобождаване от поста и оттогава не го е виждал.