Киров беше назначен на поста на 1 февруари т.г., след като девет години ръководеше разузнаването. Мотивите за освобождаването му обаче не се уточняват от пресслужбата на Министерски съвет.

След като в края на януари Кирчо Киров бе освободен от поста в НРС заедно с двамата му заместници, премиерът Бойко Борисов коментира: "Разговарях с него, тъй като той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят".
Премиерът назначи Киров на мястото на дотогавашния си съветник Цветлин Йовчев - бивш шеф на ДАНС, който пък сега стана шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Преди това се появиха слухове, че Кирчо Киров ще бъде назначен за посланик, но външният министър Николай Младенов категорично отрече с думите: "Не можеш да изпратиш началника на разузнаването за посланик, особено ако е бил част от Държавна сигурност".

За шеф на разузнаването беше назначен Драгомир Димитров - бивш служител на службата, който за кратко беше шеф на полицията във Велико Търново по времето, когато вътрешен министър беше Георги Петканов.

Барисов уволнил Кирчо Киров заради нарушения в НРС

От Министерския съвет съобщиха за Mediapool, че отстраняването на Киров е във връзка с работата му в Националната разузнавателна служба (НРС), но отказаха подробности.

Лидерът на РЗС Яне Янев обаче обясни, че докато е разследвал бившата президентска двойка Георги Първанов - Ангел Марин, се е натъкнал на "нишка,  която го е отвела до разкрития за злоупотреби с огромни безотчетни суми пари".
По думите му е имало големи финансови злоупотреби по времето на Киров. Янев не даде повече подробности за разкритията си, като каза само, че със служебните пари на разузнаването са купувани ловни приспособления и скъпоструващи пушки, предаде БГНЕС.
"Бяха анализирани и сигнали, доказващи не само нарушенията, но и престъпленията в Националната разузнавателна служба", каза Янев. Сигналите и фактите за тези престъпления са отишли и при премиера Бойко Борисов.
"След като обсъдихме двамата с премиера цялата фактология, той ме разбра и предприе конкретни действия. Лично е поставил резолюция да бъде сезирана прокуратурата. Мога да заявя, че в такива случаи трябва да се действа така бързо и ефективно", заяви Яне Янев, цитиран от БГНЕС.

От прокуратурата засега не потвърждават да са получили писмо от Министерския съвет за Кирчо Киров.

Самият Киров заявил пред в. "Преса", че е изненадан от решението на Борисов и не знае за какво става въпрос. Той не се бил виждал с премиера от два месеца, а получил заповедта за освобождаването си от техническите служби.

Борисов пък коментира пред вестника: "Лично му връчих заповедта за уволнение, след като се запознах с доклад за нарушения в работата на НРС. Той съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата. Разочарован съм много от него, имах го за професионалист, за колега и за приятел. Когато го приех в моя екип, много хора скочиха срещу решението ми, но аз се опрях на професионалните му качества".