Яйцата са от ферма за кокошки в добричкото село Дончево, снесени са след 23 май и са в продажба.

Серийните номера на изтеглените яйца са:

2BG08001

3BG08001

Опаковките са маркирани с номер 0819001.

Яйцата са разпространени в цялата страна. Всеки ден получаваме информация къде вече са изтеглени от пазара. Има и в големите търговски вериги, и в по-малките магазините, определените са градовете и складовете, в които се съхраняват са установени, каза по БНТ д-р Райна Иванова от БАБХ.

От магазините вече са изтеглени около 1,1 милиона яйца.

Магазините и складовете, в които се продават яйцата, са установени, увери д-р Иванова. Тя допълни, че навсякъде в страната се вземат превантивни мерки за справяне със заразата.

Само за последните няколко месеца са открити огнища на птичи грип в три села в Добричко - Дончево, Стефаново и Генерал Тошево. В Дончево това е вторият случай на птичи грип.

В животновъдния обект в това село Дончево се отглеждат общо 551 300 птици.

В село Стефаново в края на май за втори път бе констатирано огнище на инфлуенца и бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици.

Експертите са категорични - щамът H5N8 не е опасен за здравето на хората при консумация на месо или яйца. Но и яйцата, и птиците трябва да бъдат умъртвени, за да не се разпространява заразата.

От Министерството на здравеопазването препоръчаха да се спазват следните основни правила: да не се консумират сурови или полусурови птиче месо и яйца, при приготвяне на храната продуктите от птичи произход да се обработват добре термично, суровото месо да се съхранява отделно от сготвеното.