Най-вероятно е Йорданка Фандъкова да бъде преизбрана за кмет на София, ако се кандидатира отново, отбеляза Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг на пресконференция. Той представи данните от изследване на обществено-политическата ситуация в Столична община сред 1014 пълнолетни граждани на Столичната община, направено между 24 юни и 3 юли, предаде БТА.

Данните показват, че Йорданка Фандъкова на първи тур би водила с 36 на сто пред евентуална кандидатура на Мая Манолова - 23 процента сред анкетираните. Преизчислението само сред твърдо решилите да гласуват показва, че има теоретична възможност Фандъкова да спечели още на първи тур, макар да е по-вероятно при участие на Манолова в местните избори да се стигне до балотаж, коментира Павлов.

При балотаж между двете Фандъкова би получила 38.4 на сто, а Манолова - 28.1 процента. Сред твърдо решилите да гласуват, които ще отидат до урните на втори тур, вероятното съотношение е 59 на сто за Фандъкова срещу 41 процента за Манолова.

Юлий Павлов прогнозира разнороден общински съвет, в който, според данните, общински съветници биха имали ГЕРБ (28.9 на сто), БСП (21.8 процента), "Демократична България" - 5.6 на сто, ВМРО - 3.8 на сто, СДС (2.2 процента), "Атака" - 2.1 на сто, ДПС - 1.5 процента. Общински съветници би имала и евентуална партия на Слави Трифонов (4.3 на сто) или политическа формация с листа, зад която застане Трифонов, уточни Павлов.

На местните избори през октомври със сигурност смятат да гласуват 54.6 на сто от анкетираните, 28 на сто все още не са решили дали да гласуват, 13.8 на сто - със сигурност няма да гласуват. Това прави около 540-550 хиляди души, изчисли Павлов. Той припомни, че на миналите местни избори са гласували 412 хиляди души или около 41 на сто. Това прави задачата на политическите сили подобна на тази на европейските избори - целта им е да изкарат повече хора от онези, които твърдят, че са решили да отидат да гласуват, наистина да отидат до урните, коментира социологът.

Според данните оптимизмът сред столичани се е повишил в сравнение с миналата година - 32.6 на сто очакват подобряване на положението си през следващите месеци, срещу 20 на сто миналата година.

За 21.3 на сто София се е променила към по-добро в последните години, 35.7 на сто отговарят, че се е променила "по-скоро към по-добро". Според 30.2 на сто няма съществена промяна, а общо хората, които са на мнение, че столицата се е променила към по-лошо или по-скоро към по лошо, са само около 8 процента.

Анкетираните смятат, че столичният кмет Йорданка Фандъкова се справя най-добре по отношение на развитието на метрото (42.3 на сто), поддържането на парковете и зелените площи - 25.4 на сто, състоянието на градския транспорт - 23.1 на сто, развитието на културния живот - 20.1 на сто.

Йорданка Фандъкова е направила най-много за развитието на София като кмет на София през последните 29 години според 45.3 на сто от анкетираните. Според 13.3 на сто Бойко Борисов е бил кметът, направил най-много за развитието на столицата, според 11.3 на сто - Стефан Софиянски, според 5.1 процента - Александър Янчулев, а според 3.4 на сто - Александър Каракачанов.

Столичани посочват сред основните проблеми, които трябва да намерят решение в София през следващите години, чистотата на града (според 22.2 на сто), нови улици в кварталите и ремонт на старите (15.9 на сто), по-редовен градски транспорт (15.1 на сто), мръсния въздух (12.1 на сто).

Юлий Павлов: Целта на партиите е да накарат повече от твърдо решилите да гласуват, наистина да го направят

Снимка: БТА

Оценките за ремонта на "Граф Игнатиев" и площад "Славейков" в изследването са почти изравнени - 15.5 на сто го оценяват положително, а 29.2 на сто - по-скоро положително, оценката на 31.2 на сто е отрицателна, а на 15.1 на сто - по-скоро отрицателна.

Мая Манолова, Йорданка Фандъкова и Румен Радев са първите трима по рейтинг според проучването и са единствените с положителен рейтинг, тоест одобрението за тяхната работа е по-голямо от неодобрението. Манолова има 49.5 на сто доверие срещу 38.6 недоверие, Фандъкова - 48.1 на сто доверие срещу 41.2 недоверие, а Румен Радев - 45.8 на сто доверие срещу 43.3 на сто недоверие.