Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава и днес. Протестиращите студенти искат в декларация оставка на правителството, разпускане на парламента и отговор на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС".

Това казаха пред репортер на БТА Йордан Цалов и Ивайло Динев, студенти по право и участници в протеста. Студентите не допускат в основната сграда на университета камери и фотографи, както и ученици, които трябва да присъстват на редовни курсове.

Протестиращите обаче са допуснали в сградата явяващите се на изпит за съдии, както и хората, които участват в организацията на изпита. Поне 100 души са спали тази нощ в сградата на учебното заведение, казаха студентите.

Декларацията с основните искания на студентите и подкрепена вече от над 100 преподаватели, е изпратена на много световни медии, съобщиха студентите.

Студентите, които в сряда окупираха 272 аудитория в Софийския университет, взеха решение да разширят обсадата върху целия Ректорат. Това стана в петък малко след 20 часа след двучасово заседание на младежите при закрити врати в една от залите.

След като помолиха охранителите на излязат, младите хора заключиха отвътре вратите на сградата. На тях са били поставени и вериги.

Преди това беше прочетена декларация. (Вижте видео по-долу)


Вижте снимки от окупацията досега

Учебните занятия спират от понеделник, уточниха студентите.

Декларацията

Недоволните от управлението на страната младежи гласуваха декларация, с която обявяват режим на безсрочна и ефективна окупация на Ректората.

В декларацията си те се обявиха за:
  • незабавно разпускане на Народното събрание;
  •  възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори;
  • нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление;
  • превръщането на България в цивилизована, правова държава;
  • и утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.
Четете пълния текст на декларацията тук.

И в петък вечерта протестиращите бяха подкрепени от протестиращите срещу правителството, които заобиколиха учебното заведение и скандираха "оставка" заедно с младежите.


Анкета: Подкрепяте ли окупацията на университета?