Протестиращите тръгнаха на шествие към Народното събрание, минаха през Орлов мост и стигнаха Моста на влюбените. След това те се отправиха към партийните централи на БСП и ДПС. Част от протестиращите останаха на Орлов мост. Кръстовището остана блокирано и след 23 часа, въпреки призива на столичния кмет.

По данни на МВР протестиращите са били около 4500 души.

Демонстранти носеха плакати с надписи „Не ме гонете от България”, „Бунтът е езикът на тези, които остават нечути”, „Не прекалявайте с „Лидерин”” и „Вие сте луд с пистолет”.

Пред Министерски съвет протестиращите представиха  флашмоб "погребение" на политическата система с черен  ковчег "за партиите".

Беше разиграна и сцена между жена, облечена като медицинска сестра, и мъж, носещ маска на лидера на ПП „Атака” Волен Сидеров, облечен в усмирителна риза.

Пред президентството отново беше пианото с надпис "Отсвирвам ви", на което можеше да посвири всеки. За втори ден се появи и елементът с ипровизирания простор, на който виси "мръсното бельо на политиците".

Група младежа пък си сложиха маски на пилета с идеята, че политиците ни хранят с трохи и сме заприличали на кокошки.

Протестът предизвика интереса и на група руснаци. "Явно и при вас е както при нас в Русия, защото властта, уви, както и у нас е глуха", коментираха те.

Във фейсбук протестиращите коментираха, че политиците не трябва да се месят в работата на медиите, по повод критиките от страна на управляващите, както и че протестите от понеделник трябва да са още по-големи. Обмислят и блокиране на ключови кръстовища, пътища, дори и на границата.

Флашмобът „На кафе пред парламента" сутринта за първи път блокира и Орлов мост. 

По време на протеста сутринта 32-годишен мъж се спречка с лидера на "Атака" Волен Сидеров и бе арестуван. Той бе отведен в Пето РПУ, а по-късно освободен. От пресцентъра на МВР уточниха, че арестуваният не се е подчинил на полицейско разпореждане. Той е осъден по бързото производство и ще трябва да плати 200 лева глоба за дребно хулиганство.

Контрапротест

Контрапротестът в подкрепа на правителството край НДК събра няколко десетки души и приключи преди 20 часа. 

Премиерът Пламен Орешарски и председателят на парламента Михаил Миков благодариха на хората, организирали този протест.

Няколко хиляди души се обединяват в социалните мрежи и организират акция в събота и неделя от 12 часа пред НДК в подкрепа на кабинета "Орешарски".
Те са убедени, че въпреки че управляващите нямат 100 дни толеранс, трябва да им се даде шанс.
"КОНТРАПРОТЕСТ – шанс за Орешарски, шанс за България" към момента има над 4400 последователи.

Протести в страната


В Пловдив недоволните от управлението на Пламен Орешарски блокираха за трети път Централна ж.п. гара към 20.30 часа. С 20 минути беше забавен международният влак за Истанбул. Забавяне имаше и на пътническите влакове от и за Асеновград и Първомай.

С пукане на десетки червени балони с послание "въздух под налягане" продължиха   протестите в Силистра. Този път имаше и контрапротест под надслов "Мисия ГОТ". Абревиатурата означава Граждански Отговор за Толерантност.

Протести имаше още във Варна,  Бургас, Сливен, Велико Търново, Благоевград.


Dir.bg публикува потребителски снимки от протестите.
Можете да изпратите и направените от вас снимки