За да има пълнота на патриаршеския избор, трябва всички катедри да бъдат заети, тоест първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това ще бъде свикан Патриаршески събор за избор на нов патриарх. Това обяви пред журналисти говорителят на Светия синод митрополит Киприан. 

Досега не беше ясно кой избор първо ще бъде направен.

Митрополит Киприан обясни, че до средата на юни трябва да се проведе изборът за Сливенски митрополит, а през юли ще бъде насрочен патриаршески събор за избор на нов български патриарх.

Следващата сряда Светият Синод ще проведе заседание, на което ще бъде определен наместник-председател на Синода, който трябва да организира избора на следващия патриарх, каза митрополит Киприан.

Заупокойната литургия за покойния патриарх започва утре в 9.30 ч в "Св. Александър Невски" и ще се ръководи от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Светия синод. В 11.00 ч. започва опелото на патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей. По думите на Киприан са известени всички посестрими църкви, включително и руската, но все още не е потвърдено откъде ще дойдат официални делегации.

Вчера руският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската православна църква. 

В интервю за Dir.bg преди ден Тивериополският епископ Тихон заяви, че след кончината на Негово Светейшество пред БПЦ стоят и стратегически въпроси като това дали да поканят или не главата на руската църква Кирил Московски на поклонението пред Неофит, както и към кой от двамата украински патриарси да се обърнат в раздираната не само от война, а и от духовни противоречия Украйна. 

Днес миряни отдават почит и се сбогуват с патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където за поклонение са изложени тленните му останки. Огромна опашка от желаещи да се сбогуват с Негово Светейшество се изви още от 7 часа сутринта (повече вижте тук). 

Негово Светейшество почина вследствие на многоорганна недостатъчност в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март. Той прекара в лечебното заведение над четири месеца, като постъпи там заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години.

Старозагорският митрополит Киприан

Снимка: БТА