Касирането на проведения на 18 февруари епархийски избор за сливенски митрополит е окончателно, но приетата нова наредба за избор на бъдещи епископиреши е неприложима на този етап, реши Светият синод на днешното си заседание.

"След проведено гласуване Светият синод единодушно реши, че възлага на варненския великопреславски митрополит Йоан да продължи да управлява сливенска епархия в качеството си на намесник на овдовелия сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за сливенски митрополит", съобщи старозагорският митрополит Киприан.

От Светия синод решиха варненският митрополит Йоан да извърши пълна финансова ревизия на цялата сливенската епархия и на имотното й състояние, както и пълна проверка на списъка с избиратели.

Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези изисквания, като по Устава са три месеца, но Варненският митрополит Йоан трябва да извърши тези възложения, които му ги възлага Светият синод, обясни митрополит Киприан.

Друго решение, което взеха от Светия синов единодушно е, че наредбата за избор на епархийски митрополити, която също бе приета на 24 февурари, е неприложима към този момент.

"Да бъда препратена за разглеждане на следващия Църковен събор", добави митрополит Киприан.

Наредбата лишаваше миряните в правото да участват в избора и предизвика протести за нарушаване на устава на БПЦ.

Днешното заседание на Светия синод беше съпътствано от протест и контрапротест под формата на молитвено бдения в пространството между патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и синодалната палата на БПЦ в София.

Едната група беше от Сливенска епархия, а другата - от Пловдивска епархия. Първите се обявиха против двете решения на Синода от 24 февруари - касирането на изборите за нов Сливенски митрополит и приетата нова наредба за избор на бъдещи епископи, а другите -  в подкрепа на тези решения.