Френската лаборатория "Сирад" е върнала втората серия проби на България, които трябваше да потвърдят дали има или няма чума по овцете и козите. Те са отрицателни, като обхващат областите, за които имаше съмнения за заразата, потвърдиха от БАБХ пред "Труд".

При първите партиди през юли, бяха констатирани 22 положителни проби, 10 съмнителни и 142 отрицателни проби от български животни. На сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) през юли бяха качени два документа от френската лаборатория с резултати от 13 кръвни проби и 1 носова натривка от 23 юни и с 466 кръвни проби, от които 174 са изследвани по спешност на 9 юли. От БАБХ коментираха, че част от останалите 281 проби са пристигнали, но не уточниха каква част точно. Не са оповестявали новината, тъй като нямало положителни резултати.

През цялото време, в което очаквахме развитие по темата, много ветеринари се съмняваха има ли чума по дребните преживни животни в районите, където бяха избити хиляди овце и кози, а много стопани останаха без препитание.

"Положителните проби означават зараза само ако съответстват на клиничната картина, на инкубационния период или на аутопсията на болните животни. И трите фактора ги няма в случаите на избитите животни, тъй като в инкубационния период, който трае от 3 до 7 дни, трябваше да има бурно цъфтяща клинична картина и над 1000 овце и кози трябваше да са умрели от болестта и хиляди да са с ярки симптоми, видими за всеки". Това каза за "Труд" ветеринарят Пламен Пасков. А по думите му умрелите животни са само избитите.

Пълния текст на публикацията можете да прочетете тук