Днес в Брюксел ще се проведе уебинар, на който ще бъдат огласени резултатите от първото представително изследване на тема "Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда". То е било възложено на научни центрове в Болоня и Гент. На уебинара са поканени представители на Института за глобално здраве.

Един от организаторите на събитието е българският евродепутат Иво Христов - член на панела "За бъдеще на науката и технологиите" към Европейския парламент.

"Изследването няма да прегърне никоя от двете крайности, но за нас е важно да отсеем зърното от плявата. Ако учените откроят реални рискове за човешкото здраве, логичният въпрос е с какви инструменти разполагаме за тяхното отстраняване и минимизиране", заяви Христов в предаването "Преди всички" на БНР.

"От това, което прочетох, те са по-скоро критични, настояват за допълнителни изследвания. Имат резерви относно дългосрочното въздействие на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве", обясни бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев.

Той нарече странна липсата на изследвания по темата.

"Индустрията форсира въвеждането на тези мрежи, включително у нас, а същевременно се избягват изследвания по темата. Това е първото представително", подчерта Христов.

По думите му никой няма интерес, включително най-големите ентусиасти, от въвеждането на 5G, ако то крие риск за собственото им здраве.

"Мрежите от пето поколение по думите му будят полярни мнения. От една страна са ярките привърженици на мрежите 5G - представителите на индустрията, които имат пряк интерес и изтъкват предимствата и потенциала им за икономиката. От другата страна са позиционирани върлите противници на мрежата, някои от които изпадат в крайности и вплитат темата в конспиративни теории", поясни още Христов.

В публичните дискусии стана обичай да се окарикатуряват притесненията на гражданите, въпреки липсата на научен консенсус относно рисковете, изтъкна Христов.

"Окарикатуряването на тревогите на гражданите поражда гняв. В някои страни бяхме свидетели на насилие Имаше вандализиране на антени в Англия, в Холандия. Аз съм убеден, че само науката може да бъде арбитър в този спор", коментира евродепутатът.

"Европейската комисия ще представи обновен план за действие за мрежите от пето и шесто поколение, без преди това да е направила оценка на рисковете, което аз намирам за смущаващо", изтъкна той.

Иво Христов смята, че мрежите трябва да бъдат внедрени, но едва след като има достатъчно категорични научни гаранции за тяхната безопасност.

"В епохата на постистината се загуби златният стандарт по който и да било въпрос, в която и да е сфера", каза още евродепутатът, запитан има ли вариант, при който и двете страни да бъдат удовлетворени от данните и резултатите.