"Е, брекзитъри, просветна ли ви най-после?": драматичният недостиг на бензин и храни във Великобритания в резултат от Брекзита нажежи страстите в страната до бяло. Този кратък подбор на цитати го илюстрира:

"Е, брекзитъри, просветна ли ви най-после?". Пише го (в Туитър) не кой да е, а лорд Кенет Кларк, бивш депутат и министър от Консервативната партия във Великобритания. Партията, която наложи Брекзита.

Пишат го и много други: Искахте да излезем от ЕС - ето ви сега последствията.

"Нищо общо със здравия разум"

Мои приятели британци, които от години живеят в Испания, водиха упорити битки срещу Брекзита, а накрая се принудиха панически да си вадят испански паспорти. Техният бунт срещу нелепия вот на едно малцинство в Обединеното кралство, оказало се в позицията да наклони везните на референдума, продължава и до днес в социалните мрежи. А заради драматичния недостиг на бензин и на хранителни продукти на Острова в момента, британските дискусии там са нажежени до бяло. Една кратка подборка без претенции за представителност илюстрира сегашното състояние на духовете.

Не без злорадство безчет британци, които живеят в Ирландия или континентална Европа, обясняват на своите сънародници колко приятно е чувството да посетиш бензиностанцията и да си заредиш догоре резервоара. Но натякването не помага, пише с горчивина една потребителка в Туитър - то нито ще промени фактите, нито ще накара заклетите привърженици на Брекзита да ревизират мнението си.

"Защото Брекзитът беше емоционална реакция, която нямаше нищо общо с икономическите реалности, със здравия разум и с осъзнаването на последствията. А медиите просто яхнаха тази вълна - неслучайно днес същите тези медии изобщо не споменават, че за сегашните проблеми е виновен именно Брекзитът", обобщава в отговор друг участник в дискусията.

За "здравия разум" става дума и в следващия коментар, чийто сарказъм е направо убийствен: "Правителството ни каза да не вярваме на фактите и на експертите. Трябва да се доверяваме единствено на здравия си разум и на ксенофобията".

"Това самоунищожение"

"Шепа милиардери излъгаха хората, че ЕС ги лишава от права, докато всъщност тези хора живееха доста охолно в ЕС. Накараха ги да гласуват за това самоунищожение, само за да могат милиардерите да се предпазят от повече регулация и да не трябва да плащат по-справедливи данъци", припомня друг потребител.

Да, Брекзитът беше "лоша идея", пишат в социалните мрежи много британци. И отново и отново припомнят, че вотът изобщо не беше рационален: "Брекзитът е култ, Брекзитът е религия".

Да спориш с идиоти е като да играеш шах с гълъб, саркастично коментира друг потребител в Туитър и добавя: "Колкото и да си добър, гълъбът ще се изцвъка на дъската и ще надуе гуша, сякаш е спечелил".

С горчива ирония, а и с типичната британска самоирония друг потребител обобщава: "ЕС се сблъсква с дефицит на пуканки, защото над 400 милиона души са се настанили удобно да ни гледат сеира."

Но европейците на континента сякаш не разбират едно, въздишат моите британски приятели: много хора в Обединеното кралство са готови да изстрадат напускането на ЕС. Защото го мислят за освобождение...

Материалът е публикуван ТУК>>