Инвестициите в културата са инвестиции в икономиката и това се доказва от всички изследвания, които включихме в анализа на изпълнението на културната стратегия на София. Това съобщи специално за Dir.bg и 3еNews кметът на София Йорданка Фандъкова в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала."

Фандъкова е домакин на представянето на възможностите за финансиране по направление "Култура и креативност" към Европейския институт за иновации и технологии.

Столицата е единственият град с България, който има своя културна стратегия. България на национално ниво няма своя такава. Културните и творчески индустрии дълго време бяха на четвърто място по добавена стойност в нашия град и всъщност насърчаването на тази индустрия дава добавена стойност на всички, коментира Фандъкова.

София прави заявка да бъде център на културата за Югоизточна Европа

София е сред първите градове, включващи се в общество "Култура и креативност" към Европейския институт за иновации и технологии. От самото начало направихме контакт - още при създаването му в края на миналата година, и направихме заявка София да бъде лидер в Югоизточна Европа, каза кметът.

"Това е част от нашите последователни усилия за създаване на културните мениджъри и творците на нашия град, за развитие на културния потенциал на София. Това е първият град, който създаде своя стратегия за култура за срок от 10 години и вече отчетохме резултатите от изпълнението на стратегията и подготвяме нова. Моделът, който избрахме и по който работим, напълно съвпада с модела, който и г-н Бернд Фесел от Европейския институт за иновации и технологии представи. Това е обединяване на всички партньори, на всички културни оператори, творци и институции, за да може да преследваме една обща цел - подкрепа за талантливите хора на София".

Може да привлечем финансиране заедно с творците на София и излизането им на международна сцена

Всички от неправителствения сектор и бизнеса, отделни творци с идеи за развитие на културата могат да участват за финансиране от института, припомни столичният кмет.

"По принцип могат самостоятелно да го правят, но сме по-силни заедно, защото работим със всички тези партньори от години. Те участват във формирането на общинските политики, в създаването на нови инструменти. София за 10 години увеличи двойно бюджета си за култура. Създадохме нови инструменти и нови пространства".

"София може да се гордее с Центъра за съвременно изкуство "Топлоцентрала", където сме сега, който за много кратко време се превърна в място за среща на творците. Това наше партньорство създава възможности за сериозно финансиране и, на второ място, за излизане на нашите творци на европейската сцена, създаване на нови партньорства. Надявам се следващата година София да бъде една от локалните точки на общество, култура и креативност. Виена е най-близката такава точка в момента, където тази есен ще се проведе специална конференция по темата, в която ще участваме", добави тя. 

Най-силната страна на нашите програмни документи, включително и стратегията, е това, че я правим със широко гражданско участие на хората, които създават култура, убедена е Фандъкова. 

Наследството в културата да бъде продължено и от следващия кмет

На въпроса дали след като вече няма да бъде кмет на София ще остане в сферата на образованието и културата Йорданка Фандъкова отговори, че не може да каже още с какво ще се занимава. Но се надява, че наследството в сферата на културата ще бъде продължено от следващия кмет.

"Нито един от нашите партньори не би допуснал да бъде неглижиран сектор "Култура", което е най-лесно в условия на криза, обикновено това се случва на национално и местно ниво. Ние ги увеличихме (партньорите) и създадохме нови програми и условия с инфраструктура и пространства", припомни кметът. И изброи: 

Създадохме "Топлоцентрала", дом за Музея за история на София, който нямаше свое пространство, вече е част от сградата на Централна минерална баня.

Това са също Археологически музей под базиликата "Света София", Ларгото и Триъгълната кула, галерията "Васка Емануилова", галериите на открито. Всички те се превърнаха в нови пространства за култура в града.

Фандъкова за неизпълненото в сферата: Старото трамвайно депо на Мария Луиза може да бъде невероятно пространство за култура

На въпроса какво не е успяла да изпълни в сферата на културата Йорданка Фандъкова посочи старото трамвайно депо на бул. "Мария Луиза". "Търсим модели за партньорства, защото и там може да стане едно невероятно пространство за култура", убедена е тя.