"Столицата ни е първият град в Югоизточна Европа, който се включва към новото общество "Култура и креативност" към Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ). Надяваме се следващата година да бъдем и локален център наред с останалите 6 регионални центъра Амстердам, Барселона, Болоня, Хелзинки, Koшице, Виена". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представяне на живо в Столична община и Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

"1/3 от туризма в Европа се дължи на културно наследство, което включва не само отделните творци, но и предприемачеството. Инвестициите в култура добавят стойност към развитието на икономиката като цяло.

Ние сме one stop shop за иновации и може да подпомогнем всички идеи на отделни представители на културните индустрии и предприемачи, но можем да подпомогнем и цялостни културни проекти на София", каза Бернд Фесел, изпълнителен директор на общество "Култура и креативност" към Европейския институт за иновации и технологии. "Ако имате не само идея за финансиране, а имате мисия, ние сме това общество, което може да помогне", каза още той.

Над 300 стартиращи предприятия в културата вече са успешни

Европейският институт за иновации и технологии работи с над 3000 партньори и за 15 години е успял да подпомогне над 300 стартиращи организации. Институтът се фокусира върху няколко ключови сфери, като тези на иновациите, дигиталната и зелена трансформация, архитектурата, културните и творчески индустрии. Но също и намаляване на въглеродния отпечатък на всички индустрии, например текстилна индустрия, аудиовизуални изкуства, в дизайна на продуктите, развитие на културното наследство.

"Всеки предприемач може да се включи за кандидатстване в отворените програми - образование, иновации, креативност, общество, сътрудничество, без да бъде член на института. Но, естествено, ако се присъедини, получава много по-голяма подкрепа да развие своята идея. Може да се включите като асоцииран член безплатно или с годишно членство от 1000 до 25 000 евро. Но включването на София ще бъде около половината от 25 000 евро.

Дори Амстердам става член на общността, защото не може да реализира всички свои идеи за развитие на града самостоятелно. Ние помагаме на хората на изкуството да мислят глобално", каза Фесел.

Снимки: Dir.bg

Първа процедура за кандидатстване ще отвори в началото на 2024 година

В началото на 2024 г. ще бъдат отворени процедури за кандидатстване, като всяка е за около 15 млн. евро, каза още Фесел. Общият бюджет по всички инициативи ще бъде 70 млн. евро за 2025-2025 г., добави той.

"Разликата в нашия подход спрямо останалите програми в ЕС е, че целим предприемаческите проекти да станат успешни и да печелят, да формират печалба, защото ние на практика ставаме инвеститори в тези иновативни предприятия", сподели той.

"Европейският институт за иновации и технологии всъщност цели да работи с инвестиционни фондове, които да подкрепят организациите. Структурата на самата организация е свързана с успеха на тези нови предприемачи в сферата на иновациите, включително и културата. Ние действаме като бизнес ангели в Европа, може дори да кандидатствате за 5 или 1000 евро, но работим с банки и инвестиционни фондове да инвестират. Подготвяме подобен по-мащабен фонд, за да може да инвестираме все повече в екосистемата на всички креативни индустрии. Ние няма да подкрепим структурирането на асоциацията, но ще подпомогнем агенция за иновации, подкрепяме музеи, галерии. Няма ограничение на финансирането, което може да получите, но също така може да кандидатствате по всички теми и да не получите финансиране по нито една от тях", каза Фесел.

Целта е да започнете да печелите от своя креативен проект

"Обикновено в рамките на 2-3 години би трябвало да започнете да печелите от своето предприятие, ако не, тогава няма да връщате гранта, но ако започнете да печелите, ние ще сключим споразумение с вас за споделяне на минимален процент от печалбата", обясни Фесел.

Днес в сферата на дигиталните технологии е много трудно за креативните индустрии да оцелеят, но те са във всеки аспект на иновациите. Затова институтът подкрепя медии и аудиовизуални изкуства да се развиват, да се развиват фестивалите и събитията не само на местно ниво, но и на национално, регионално и дори световно ниво. Става дума за развитие на проекти в екосистема, в която да се включат все повече заинтересовани страни-културни дейци, бизнес, неправителствени организации, местната власт.

Снимки: Dir.bg

София като център на творческата индустрия в страната

"Реформите и инвестициите през последните години бяха насочени към развитие на потенциала в нашия град и най-вече на представителите на сектор култура", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Целта ни беше да осигурим добра среда за хората, които се занимават с култура, обучения, подкрепа, материали условия", сподели тя. "Ще се радваме да представим потенциала на София, да я поставим на картата на Европейския институт за иновации и технологии", допълни Фандъкова. "София е първият град у нас, който изготви своята стратегия за развитие на културата, а предстои да разработим и следваща, за съжаление все още национална такава".

През 2013 г. бюджетът е 25 млн. лева, а през 2022 г. вече е 56 млн. лева, съобщи кметът на София. "Преминахме няколко кризи последните години, но не допуснахме това да се отрази на културата, защото най-лесно е да посегнеш на културата", подчерта Фандъкова. Освен Столична програма култура и Културен календар София, вече развиваме и две нови програми - солидарност в културата и кризата като възможност и в тези тежки години бюджетът продължава да се увеличава, сподели още кметът.

"София успя да развие пространствата за култура в града, включително проекта за топлоцентрала, пространства на регионален исторически музей, къща за култура и дебат, ларгото, археологически парк "Западна порта", пространства за изложби на открито, сцени на открито. Успяхме да спасим знакови сгради като къщата на Пейо Яворов, която беше приготвена да бъде продадена на частни собственици, придобихме тази ценна за историята сграда", каза Фандъкова.

Икономически анализ оценява София като център на творческата икономика за периода 2008-2020 година, като добавената стойност постоянно нараства. За това десетилетие става дума за повече от 3,2 млрд. лева за развитие на духовността и културата на София при 4 млрд. за България, стана ясно от думите на кмета. Двойно са се увеличили преките инвестиции за творческите индустрии от 3,5 до 6 млрд. лева.

Министър Стойчева: Министерство на културата ще бъде дом на всички, които се чувстват като предприемачи

"Министерството на културата ще бъде дом на всички, които се чувстват предприемачи и ще подпомага развиване на креативността и на предприемачеството", каза на събитието и новият министър на иновациите и растежа Милена Стойчева. А Бернд Фесел подчерта, че за първи път от всички свои срещи и работа с градове вижда на едно място представители на общината, на държавата, на бизнеса и културата.

Снимки: Dir.bg

"България има потенциал за растеж на фона на това, че културните и творчески индустрии са на последно място по бюджет на национално ниво", съобщи Диана Андреева-Попйорданова, директор на обсерваторията по икономика на културата в България.

Творческите и културни индустрии настояват за 1% бюджет за култура и творчески индустрии

"Страната ни изостава с финансирането на културата. Ще настояваме да се увеличи процентът на финансиране с 1%, поетапно с 0,1% на година. Ще търсим децентрализиран подход и насърчаване развитието на културата във всички общини с акцент извън западната част на България. София наричаме център на творческата икономика. 80% от добавената стойност се реализира на територията на Столична община".

Снимки: Dir.bg

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е домакин днес и утре на официалното представяне на новосъздаденото общество на знание и иновации "Култура и креативност" към Европейския институт за иновации и технологии.

"Култура и креативност" е деветата общност за иновации, създадена от Европейския институт за иновации и технологии. Мисията ѝ е укрепване и трансформиране на европейските културни и творчески сектори и индустрии чрез увеличаване на капацитета им за иновации и конкурентоспособност.

Снимки: Dir.bg