Земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер е регистрирано в 15.14 ч. в Пловдивско.

Трусът е бил на дълбочина от 8.4 км, а епицентърът - отново край Асеновград, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"Това е нещо нормално, след като преди дни имахме силно земетресение", коментира пред Радио Пловдив директорът на Института по геофизика, геодезия и география проф. Николай Милошев.

Той подчерта, че това е добра новина. Логично е, когато има по-силен трус, да има редица такива трусове или афтършокове. "Очаквахме да се случи и е напълно възможно да не е последен", допълни проф. Милошев.

Преди два дни земетресение от 4,8 по Рихтер бе усетено в цялата Пловдивска област, както и по високите етажи на почти цяла България. Трусът бе сравнително кратък, предхождан от ясен тътен, подобен на гръм. В следващия един час бяха регистрирани три по-слаби вторични труса. Нямаше пострадали, но в село Крумово паднаха и се напукаха комини на къщи.

Земетресения в този район, които също са с магнитуд 4, са станали на 27 юли 2009 г., на 10 септември 2004 г. и на 5 април 2020 г.

В сеизмична зона често се случват и земетресения с магнитуд около 3, каза доц. Петя Трифонова. Тя съобщи, че най-силните земетресения в този район са от 1928 г. На 14 април 1928 г. е имало земетресение в Маришката зона, с магнитуд 6,8. Тогава е имало разрушения в Чирпан, Първомай и околните села.

На 18 април 1928 г. в Маришката зона е регистрирано земетресение с магнитуд 7,1. То е предизвикало тежки разрушения в Пловдив и околностите.

На 25 април 1928 г. отново е имало земетресение в Маришката зона. Тогава земният трус е бил с магнитуд 5,7 и е предизвикал много разрушения в днешния град Гълъбово, съобщи тогава за БТА заместник-директорът на НИГГГ-БАН.