Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е класифицирана като индийски вариант на коронавируса. Това съобщават на официалната си страница от Центъра по заразни и паразитни болести.

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен. В съобщението обаче се уточнява, че той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина.

Мъжът е изследван в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Диагностициран е с COVID-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

Първоначално пробата е секвенирана през май, като анализът не е показал наличие на индийския вариант.

При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през месец юни е установено наличие на показателите за варианта "Делта".

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай, допълват от НЦЗПБ. 

От там съобщиха още, че продължават да наблюдават разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.