Движението по маркирани туристически пътеки и в светлата част на денонощието е достатъчна гаранция, за да не срещнете мечка на Витоша, заяви в интервю за БТА Драгомир Пенчев - директор на Държавното ловно стопанство "Витошко Студена". Той препоръча също туристите да се обозначават при придвижване, например с говорене, за да ги чуе и избяга мечката, ако е наблизо.

Мечките се притесняват от човека повече, отколкото ние от тях, категоричен е Пенчев. По думите му, те са активни нощем и появата им в селата е свързана с размножителния период. Тогава майките прогонват 2-3-годишните мечки и те търсят територия, защото досегашната е заета от по-възрастни себеподобни, обясни Пенчев. Това се случва с млади мечки, както е и преди няколко дни в село Чуйпетлово, където бяха нанесени щети на 15 пчелни кошера в землището на населеното място, посочи експертът. По думите му, подобни набези са ежегодни и не са смущаващи.

"Много рядко ще слезе по-възрастна мечка и ще създаде такъв проблем. Освен това, медът винаги е бил атрактивна храна за мечките", припомни Пенчев. Той заяви, че като служител на ДЛС "Витошко Студена" от 2008 г. не помни някой да се е срещал с мечка в светлата част на деня. Те са активни късно нощем, подчерта Пенчев. Такъв е случаят и в село Чуйпетлово. Мечката, направила поражения, е излизала в малките часове на нощта - между 00:00 ч. и 03:00 часа.

"От край време мечките са обитатели на Витоша и това е естествено, планината е тяхна територия. Мигрират през Плана, достигат до Рила и обратно. Витоша се посещава ежегодно от хиляди туристи. Нямам информация за проблем с турист, нападнат от мечка", успокоява Пенчев. Той посъветва при евентуална среща с мечка да се запази спокойствие, в никакъв случай да не се напада животното или да се предприемат панически действия, защото тя просто ще отмине.

- Г-н Пенчев, появи се поредната мечка във Витоша, този път при пчелни кошери в двор на възрастна жена в пернишкото село Чуйпетлово. Като че ли станаха притеснителни подобни посещения.

- Не бих казал. Както всяка година и сега има мечи набези. Предприехме действия да обезопасим пчелините на хората в Чуйпетлово. Мисля, че проблемът ще отпадне.

- Защо мечките слизат до селата? На размножителния период ли се дължи, или на меда?

- Като започне размножителния период, майките прогонват 2-3-годишните мечки от тях и те търсят територия, защото досегашната е заета от по-възрастни себеподобни. Освен това, медът винаги е бил атрактивна храна за мечките. Това се случва с млади мечки, както е и в Чуйпетлово. Много рядко ще слезе по-възрастна мечка и ще създаде такъв проблем.

- Къде реално на Витоша може да се види мечка?

- Навсякъде. Най-сигурният вариант е на местата, където подхранваме. През нощта ги наблюдаваме с фотокапани. Аз съм служител на ДЛС "Витошко Студена" от 2008 г. и нямам спомен някой да се е срещал с мечка в светлата част на деня. Те са активни късно нощем. И в момента мечката, която направи поражения, е излизала в малките часове на нощта - между 00:00 ч. и 03:00 ч. Мечките се притесняват от човека повече, отколкото ние от тях.

- Между селата Кладница и Чуйпетлово има Меча скала, Меча чешма. Значи ли, че в този район са съсредоточени повече мечки?

- Не, на цялата площ, която ДЛС "Витошко Студена" поддържа, има мечки. Неслучайно обаче тези места са кръстени така. От край време мечките са обитатели на Витоша и това е естествено, планината е тяхна територия. Мигрират през Плана, достигат до Рила и обратно.

- Как да се пазим от мечките?

- Единственият начин е превенция. Трябва да се движим по маркирани туристически пътеки, да се обозначаваме при придвижването, например, като говорим, за да не ги изненадаме. Винаги, когато тя ни чуе първа, се отдалечава. Витоша се посещава ежегодно от хиляди туристи. Нямам информация за проблем с турист, нападнат от мечка.

- Все пак, ако срещнем мечка, какво трябва да направим?

- Трябва да запазите спокойствие, тя просто ще отмине. В никакъв случай не бива да я нападате и да не предприемате панически действия.

- Какво привлича мечките?

- Както всички останали животни - храната. Няма данни във Витоша да има мечка-стръвница. Няма оплакване от местни жители, от животновъди.

- От какви други животни да се пазим?

- Витоша се обитава от сърни, елени, дива свиня, всякакъв дивеч, който по-скоро ние трябва да пазим. В момента е сезонът на раждане на малките сърнета. Хората, виждайки малко сърне, го вземат, мислейки че му помагат. Всъщност му вредят, трябва просто да го подминат. То е оставено от майката и това е нейната естествена реакция. Сърната, виждайки хищник, му привлича вниманието и избягва, за да остане малкото живо. То не е изоставено, майката се връща при него. Необходимо е дивите животни да бъдат оставени на спокойствие, за да могат да се размножават и развиват оптимално.