С плакати "SOS туризъм - искаме да работим" туроператори се събраха на протест пред Министерския съвет в София.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова прие представители на протестиращите  в сградата на Министерски съвет, съобщиха от Министерството на туризма и се ангажира да организира среща с премиера Бойко Борисов, за каквато настояват недоволните.

Бизнесът иска също грантова схема за подпомагането от държавата.

Вицепремиерът Николова посочи, че вече е изпратила писмо до Министерството на икономиката за изработването на такава схема, която да бъде с условия за облекчено кандидатстване. Министерствата на туризма и на икономиката вече работят по нея, се казва в съобщението. Предстои да се определи бюджетът й и след това да бъде възможно най-бързо обявена и стартирана.

"Ще настоявам отпускането на средствата да става бързо и лесно без излишни административни пречки", заяви Николова.

Протестиращите се събраха днес пред МС настояват за среща с премиера Бойко Борисов, на която да обсъдят как да бъде подпомогнат бизнесът им. Според тях се пренебрегват техните проблеми, възникнали вследствие на пандемията, а повечето от тях са на ръба на оцеляването.

Те настояват за финансово оздравяване на сектора и изработване на кризисен план за подпомагане, както и незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператорите, които осъществяват изходящ туризъм и екскурзоводи. 

Недоволните посочиха, че от началото на пандемията през март нямат работа. Според тях, усилията на държавата в този бранш са насочени единствено към входящия туризъм.

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, категорични са от бранша.

"Чухме доста неща от министър Николова, които честно казано ни вдъхват доза оптимизъм. Но от друга страна с министър Ангелкова също имахме доста конструктивни срещи, но в крайна сметка абсолютно нищо не се случи", каза пред БНР Емил Абазов от Обединение "Бъдеще за туризма" и поясни:

"Основният проблем, е че ние в момента нямаме никакъв финансов ресурс. Вече сме го обяснявали това много пъти, че преди да започне пандемията започнаха ранни записвания, клиентите депозираха при нас едни средства, които ние обикновено прехвърляме основно към хотели в чужбина, към авиокомпании. И след като се оказа, че няма да има туристически сезон хотелите и авиокомпаниите съвсем логично казаха - ние няма как да ви върнем парите, но няма проблем, ще ви дадем ваучер, той ще може да се използва в бъдеще. Клиентите от своя страна искаха да си получат парите, някои от тях. Повечето проявиха разбиране и в тази ситуация им стана ясно, че няма как и ние да реагираме веднага, но ситуацията продължава вече шести месец".

Ако протестиращите не бъдат чути и днес, са готови на още протести.

По-рано днес, в интервю за БНТ, новият министър на туризма Марияна Николова посочи, че България ще привлича туристи и чрез дипломатически контакти. По думите ѝ в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма. Обсъжда се и възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година. "Още от първия ден заявих, че ще работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения", заяви тя и добави, че в министерството разчитат броят на туристите да нарасне през август.

Една от новите мерки е да бъде внесено предложение в НС за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози. Николова подчерта, че България трябва да се възприема като дестинация за целогодишен туризъм и допълни, че планира разговори по темата с посланиците на редица държави у нас. Акцент ще бъде поставен на туристите от Русия и Великобритания, за които България е предпочитана дестинация.