И ДАНС извършва проверка по информацията в досиетата "Пандора". Преди това стана ясно, че проверки се извършват от НАП, която е изискала документацията за двамата българи с офшорни фирми, както и от КПКОНПИ. 

Ето какво написаха от ДАНС: 

"Във връзка с постъпила през юни 2021 г. информация в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) относно твърдения за наличие на участие и собственост на български юридически и физически лица в дружества, регистрирани в офшорни зони, в Агенцията е разпоредена незабавна проверка, която продължава и към момента.

Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации.

Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) "Pandora Papers"."

Данъчните и КПКОНПИ пък са поискали допълнителна информация за българите в досиетата "Пандора".

От Антикорупционната комисия съобщиха, че проверяват всички декларации, подадени от Пеевски в качеството му на депутат: "Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество".

Данъчните са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за българите в досиетата "Пандора". От НАП могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация за отклонение от облагане или укриване на данъци.

От приходната агенцията и КПКОНПИ ще сравнят данните по досиетата "Пандора" с информацията, която страната ни получава за имущество и доходи на българи зад граница. ДАНС също започва проверка по случая, като ще обменят информация с партньорски служби и организации.

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е един от българите в международното разследване за пари и имущество в офшорки. Другият бивш политик не бе съобщен кой е. 

Според разкритията на сайта bird.bg Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. 

В позиция до медиите Делян Пеевски отрича да е укривал доходи и заявява, че информацията за него е невярна. 

"Проблемът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е длъжен да декларира пред Сметната палата и пред КПКОНПИ. Има вероятно активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани, там трябва НАП да покаже мускули", заяви пред ТВ1 главният редактор на сайта Атанас Чобанов.

Според разследването през 2013 г. и 2014 Пеевски не е декларирал участие в управлението на офшорна фирма от Британските острови с капитал от 50 000 долара. Сайтът показва документ от прехвърлянето ѝ с името на Пеевски като директор на дружеството.

Освен това през 2018 г. Пеевски е притежавал дялове от фирма в размер на 100 000 долара, сочи разследването. Публикуван е документ за прехвърлянето към адвокат с подписи и копие на паспорта на Пеевски. В декларациите на депутата от същата година има обявена собственост на други фирми, но не и на посочената с дял от 100 000 долара. В своя позиция той казва, че информацията за недекларирани от него офшорни дружества е невярна и че "винаги е бил изряден".

"Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки", каза Пеевски.