Имената на бившия евродепутат Николай Бареков и съпругата му Мария Календерска изскочиха от досиетата "Пандора" за укриване на офшорна фирма на Британските вирджински острови, съобщават от онлайн изданието bird.bg, което е българският партньор в международното журналистическо разследване.

По техни данни Календерска е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, като не я е декларира пред КПКОНПИ, въпреки че по това време е била член на ръководството на партията "България без цензура". Лидер на политическата формация беше съпругът ѝ Николай Бареков.

Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал актива на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент.

Според досиетата "Пандора" Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата "Инвестиция.БГ" ЕАД. Журналистите припомнят, че фирмата е придобила популярност покрай къща в Драгалевци, обитавана от Николай Бареков. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на "Инвестиция.БГ" се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков, а Иванка Неделчева е негов личен PR.

По данни на разследването, Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на "Инвестиция.БГ". Прехвърлянето на активите на "Инвестиция.БГ" на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

От информацията, налична в документите "Пандора", се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт, посочват авторите на разследването. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма "Мултисърв Лимитид" и остава така до 2019 г. Sirius Investing държи акциите на "Инвестиция.БГ" до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.

Става ясно още, че докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай Бареков. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ.

Бившият журналист и евродепутат Николай Бареков и съпругата му Мария Календерска отрекоха във фейсбук и се заканиха да дадат на съд клеветещите ги. Ето какво написа Бареков и Календерска: 

"Приятели, моля ви, не ми честитете на лични - нямам офшорка, нито сметки към такава и никога не съм имал нещо подобно през живота си. Не съм в Пандора, нито в Кутията и нито дори в делвата й. Нямаме и в Панама, нито на Британските Верджински острови. Там няма нито ред за мен, нито дори малкото ми име, камо ли документ или снимка или друга следа.

В политиката влязох горе-долу с някой лев спестен, тръгнах си преди три години - гол като пушка.

Обаче сигурен съм, че за Прокопиев има - ама някой кой съвестен от птичките му да се разходи до имението му на Острова и да го пита."

От bird.bg уточняват, че са се свързали по телефона с Мария Календерска, като тя е поискала време, за да събере документи за случая и да отговори на въпросите им. Допълват, че до среща не се е стигнало, защото съпругата на Бареков престанала да отговаря на позвъняванията им.

Календерска също написа отговора си във фейсбука на съпруга си: 

"Във връзка с публикацията на уважаваните от мен биволи, искам да направя уточнението, че 20ч. вечерта е откровено невъзможно време за разговори и интервюта за една майка, в случая на 4 деца.

Позицията ми:

Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото.

Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България.

Нямаме и собственост или имоти в чужбина.

Нямаме кредити към български или чуждестранни банки.

Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти.

За всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път."

Българските политици, чиито имена излизат директно в Досиетата Пандора са двама: Делян Пеевски и Николай Младенов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.