Вчера се разбра, че 45-годишният варненец, който се вряза в публиката на състезанието край Шумен и рани 4-ма души, още преди 5 години е трябвало да влезе в затвора, след като е бил окончателно осъден за крупна измама.

След инцидента той напуснал мястото, но след това се е предал сам. От вчера Георгиев вече е приведен в затвора за изпълнение на присъдата, уточниха днес от прокуратурата.

Проверява се обаче работата на органите по издирването, в чиито задължения влиза да открият и задържат осъдени с влязла в сила присъда за изпълнение на наказанията.

Търсен ли е бил, адекватни, навременни и правилни ли са били действията на служителите от органите на издирването са част от въпросите, на които прокуратурата ще търси отговор и отговорност. Прокурор от Окръжната прокуратура във Варна извършва лично проверката на действията на издирвачите.

Наказателното производство срещу Николай Георгиев и съучастника му Петър Петров, улеснил го в извършване на документната измама, е било неколкократно спирано и възобновявано. Георгиев е бил привлечен задочно към наказателна отговорност за престъпление още през 2008 г.

Той е бил обявяван на общодържавно и международно издирване, търсен е бил и с две европейски заповеди за арест. Интерпол в Мадрид е засякъл укриващия се от българското правосъдие мъж и на 3 октомври 2008 г. властите в България са били уведомени. От това време варненецът се представял под фалшива самоличност, като Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това Георгиев е бил локализиран в Лондон, където открил своя банкова сметка, чрез която се опитал да извърши 3 превода към България.

Заради липса на постоянни трудови доходи, банката запорирала сумите на преводите.