Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска посети Битоля и на място се е запознала със ситуацията след палежа на Културния клуб "Иван Михайлов" в града. В същото време МВнР връчи протестна нота на ръководителя на дипломатическата мисия на Северна Македония в България.  

Става въпрос за вандалски акт и неприятен инцидент, каза за БТА министър Генчовска. От видеокамерите става ясно, че деянието е извършено хладнокръвно и по светло (сигналът е подаден в 5 часа сутринта местно време). Изгорена е вратата на Културния център "Иван Михайлов" и полицията се е ангажирала да охранява сградата, докато тя бъде възстановена. Хубаво е, че огънат не е влязъл в сградата, няма по-големи щети и не е имало хора, иначе инцидентът би бил още по-сериозен. Очакваме компетентните власти да си свършат работата, каза министър Генчовска.

Тя уточни, че се е видяла с директора на полицията в Битоля и му е благодарила за бързата реакция. На място е имало дежурен прокурор и криминалисти, а от полицията са поели ангажимент случаят да бъде разрешен в най-кратки срокове.

"Този инцидент няма да наруши отношенията между България и Република Северна Македония, но разкриването на извършителите на това деяние ще бъде доказателство, че тук наистина се работи срещу езика на омразата", каза пред медиите в Битоля Генчовска. Запитана дали България ще вдигне ветото за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС през юни, тя уточни, че това зависи от Република Северна Македония, съобщават македонските медии.

Привикан временно управляващия посолството на РСМ в София

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод извършеното в ранните сутрешни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, Република Северна Македония. Това се казва в изявление на МВнР.

На извънредна среща, проведена днес в МВнР, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази загриженост и осъди най-категорично извършеното от неизвестни лица деяние, в резултат на което са нанесени материални щети на сградата. Подчертано бе, че подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система.

Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици, на откриването на поруганата сграда на Културния център присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония, се казва в изявлението.

Полицаи охраняват културния център

Снимка: Официална фейсбук страница/Културен център "Иван Михайлов"

Реакциите на високо ниво в Скопие

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля и заяви, че това престъпление не е извършено случайно в ден, когато двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

С позиция излязоха и президентът на страната Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски, които също категорично осъдиха палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. "Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България", написа на страницата си във Фейсбук Пендаровски.

Снимка: Официална фейсбук страница/Културен център "Иван Михайлов"

"В 21 век нищо не се постига с палежи. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички да запазим спокойствие и достойнство, а с извършителите ще се разправят институциите", написа на Фейсбук страницата си Ковачевски.

Среща на външните министри в Скопие

Палежът е бил осъден остро и по време на среща в Скопие между Теодора Генчовска и колегата й Буяр Османи, а двете министерства ще продължат да намират взаимно приемливи решения и да насърчават двустранните отношения между двете страни, съобщи БТА, като се позова на съобщение на МВнР на Северна Македония.

"Разговорите протекоха в приятелска и конструктивна атмосфера с цел продължаване на диалога между двете министерства за преодоляване на отворените двустранни въпроси в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и за ускоряване на процеса на евроинтеграция на Северна Македония. Те ще продължат и в утрешния ден и ще бъдат допълнително засилени през следващия период, за да бъдат намерени взаимни решения за постигане на общата цел за напредване на европейското бъдеще на Северна Македония", пише в съобщението.