Президентът Румен Радев ще открие днес мултимедийната дигитална експозиция "Изповедта на Апостола" в Националната художествена галерия ("Квадрат 500"). Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола. По-късно държавният глава ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата. Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата, предаде БТА.

За гарантиране на сигурността на присъстващите, на възпоменателната церемония служителите на Националната служба за охрана (НСО) ще извършват проверка на гражданите за общоопасни предмети и вещества. Желаещите да присъстват ще имат достъп през три пункта за проверка - на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище", при бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски", и при бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов".

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Цветя пред паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието - до 15:00 ч., и след приключване на официалната церемония. Началото на пропускателния режим за граждани е от 17:00 ч.

Столичната община ще възпомене годишнината с панихида в храма "Света София", в 17:00 ч. Панихидата и възпоменателната церемония ще бъдат излъчвани пряко във фейсбук страниците "Столица култура" и ArtSofia.

ИЗЛОЖБИТЕ В СОФИЯ

"Аз съм Левски" с личния бележник на Апостола, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", продължава до 10 март.

"Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата" в галерия "Средец" на Министерството на културата представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г.

Регионалният исторически музей в София представя "Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и безсмъртие" в галерийното пространство при триъгълната кула на Сердика. Изложбата продължава до 21 май.

"150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873-1933)", подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН може да бъде видяна до 28 февруари в централната сграда на БАН.