Грипна ваканция е обявена за учениците от общините Провадия, Долни чифлик, Суворово, Девня и Аврен, обяви Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна, цитирана от "Фокус".

Вчера грипна епидемия бе обявена в областите Бургас, Шумен, Стара Загора и Пернишко.

Заради висока заболеваемост и над 30% отсъстващи по болест ученици дните от 16 до 20 януари, включително са обявени за неучебни във всички училища на територията на общините Провадия, Долни чифлик, Суворово, Девня и Аврен.

В отговор на постъпили в Регионалната здравна инспекция докладни от директорите на училища до 20 януари учебните занятия са прекратени още в СУ "Климент Охридски" в Дългопол, СУ "Васил Левски" в община Вълчи дол, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Езерово, община Белослав, отбеляза Венцеслава Генова. По думите й след ежедневния мониторинг в тези учебни заведения са установени над 30% отсъстващи по болест ученици.

"В момента приемам заповедите на директорите за обявяване на неучебни дни, което предстои да представя с доклад на министъра на образованието. Заповедите на директорите ще бъдат публикувани на сайта на Регионалното управление на образованието, както и на сайтовете на съответните училища.

Предприети са мерки до края на деня да бъдат уведомени семействата на учениците от тези училища", заяви Венцеслава Генова. Учителите ще преструктурират учебното съдържание, но не за сметка на нов учебен материал, добави Венцеслава Генова.

"Преструктурираното учебно съдържание ще бъде предоставено на директора за утвърждаване", каза още тя.