В София вече работи втори кризисен център за жертви на домашно насилие. Председателят на Столичния общински съвет(СОС) Георги Георгиев посети центъра, съобщиха от пресцентъра на СОС.

Досега на територията на София действаше един кризисен център, който осигуряваше подкрепа на около 50 жени годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 пострадали от домашно насилие на година, коментира Георги Георгиев.

През 2022 година Общинският съвет в София одобри разкриването на защитеното жилище, в което след спечелен конкурс Фондация "Анимус" предоставя социалната помощ. Кризисният център цели както да се ограничи рискът от повторно насилие спрямо настанените лица, така и те да получат последваща психологическа помощ и подкрепа. Потърсилите закрила в кризисния център, могат да останат напълно безплатно със своите деца и при поемане на разноски от първа необходимост до шест месеца.

Продължава да работи и т. нар. "Правна клиника", където жертви на домашно насилие получават психологическо консултиране и навременна и компетентна юридическа помощ от адвокати с дългогодишен опит в областта. Общо 50 жени вече са получили безплатна адвокатска помощ от есента досега, отчете Георги Георгиев.

Всеки, който желае, може да се свърже с Правната клиника на 02 983 52 05, на 02 983 54 05 и на +359 878 670 571, както и да подаде сигнал в Контактния център на Столичната община.

През изминалата година, от януари до края на ноември, на тел. 112 са подадени общо 14 649 сигнала за домашно насилие над жени от София. Информацията съобщи на профила си във Фейсбук Георги Георгиев по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жени, който се отбелязва на 25 ноември. В кризисния център в столицата едновременно могат да бъдат настанени 10 жени с техните деца напълно безплатно, напомни и тогава председателят на Столичния общински съвет.