Монтана, Горна Оряховица и Сливница са носителите на голямата награда "Кмет на годината" за мандат 2015-2019. Тримата призьори бяха аплодирани на крака в зала 6 на НДК в столицата. Кметовете на трите града събраха най-много гласове в националния конкурс, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg.

Имената на победителите в категорията обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, която връчи и грамотите на отличниците сред градоначалниците.

"За мен е чест и удоволствие да връча голямото отличие в седмия конкурс "Кмет на годината". Тази награда е особено ценна, не само защото утвърждава успехите на българските общини, но и защото победителят в надпреварата се определя чрез вота на хората. Нашата задача като Министерство на регионалното развитие и благоустройството е да подпомагаме местната власт в усилията й да осигури по-добри условия за живот на българските граждани", заяви в словото си министър Аврамова. Тя подчерта, че мощен инструмент за осъществяване на тази задача е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., по която са сключени 534 договора с общини за хиляди обекти на обща стойност 1,5 млрд. лв. Приключени са 176 договора, в изпълнение са 358. "Тези цифри означават модерни и красиви училища, обновени улици, булеварди и паркове, енергийно ефективни сгради", посочи регионалният министър.

"Нищо от това обаче нямаше да се случи без вашата помощ. Без неуморната работа на кметовете и на общинската администрация. Защото вие сте хората, които изпълнявате проектите на "терен" и сте едновременно строители, счетоводители, финансисти, мениджъри. Без вас развитието на регионите, на българските градове, не би могло да се осъществи", каза още Петя Аврамова.

В раздел "Малка община" призът отиде при градоначалника на Сливница Васко Стоилков, в раздел "Средна община" - при кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, а в раздел "Голяма община" - при управника на Монтана Златко Живков.

"В нашата община изграждаме здравна, социална, образователна, спортна инфраструктура, правим площади, асфалтираме улици, постоянно подобряваме. Правителството - чрез МРББ изграждат магистрала София-Католина, Министерство на правосъдието изгражда Съдебна палата, а Министерството на транспорта скоростен влак, като ще се изгради една от най-красивите гари е региона. Изградихме невероятни специалисти. Бизнесът сериозно инвестира в нашия град", каза кметът Стоилков.

Снимка: Кмета.бг

"Тази награда е плод на много усилия от общината. Благодаря на правителството, което подпомагаше за развитието на тази община и на бизнеса, който през тези четири години инвестира в подобряване на нашата община. Тази награда е за всички тези експерти в общинската администрация. Вярвам, че всеки кмет работи в посока нашите общини да стана привлекателни и още по-добро място за живеене", каза кметът инж. Добрев.

"Наградата е жест на внимание към усилията на десетки хора да променим Монтана. Вече пет последователни мандата те ме подкрепяха и ми дадоха най-ценното нещо - уважение, признание и доверие. Всеки един от вас може да си каже "Ние също можем". Това е малка оценка и за хората от Северозапада. Тези, които повече от всички се борят с трудностите, десетки хора, които работят за населените си места. Това е награда и за тях", заяви управникът на Монтана Златко Живков.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров спечели престижната награда "Кмет на гражданите за мандат 2015-2019 г.".

"Благодаря на организаторите, че създадоха конкуренция между общините. Радвам се, че всяка година работим усилено за своите градове, така и България се развива и става една по-хубава държава", е казал Живко Тодоров. "Благодаря на старозагорци за тяхното доверие, защото без опората на гражданите нашата дейност не би имала смисъл. За мен най-голямата награда е тази на гражданите и най-вече тяхното доверие. Защото в моята работа винаги съм се борил само и единствено за него, за тяхното доверие и да ги направя по-усмихнати и по-удовлетворени от начина, по който живеят", е коментирал малко по-късно старозагорският кмет. Той е благодарил на премиера, на държавните структури и министерства за съвместната работа, като им е пожелал доверието към администрацията да расте.

Стотици хиляди българи участваха във вота за определянето на най-добрите градоначалници за мандат 2015-2019 година.