Държавният глава и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев говори пред журналисти след церемонията по награждаване на военнослужещи от 24-а авиобаза „Крумово”, оказали помощ на  бедстващите в с. Бисер.

"Енергийна независимост и либерализация е нещото, към което България трябва да се стреми. Либерализация на доставките, когато имаме различни доставчици, а не един, ще означава, че има много по-силна конкуренция на пазара", каза държавният глава.

"В момента, в който се види, че се прави първа копка на газовата тръба България - Гърция или на тази в посока към Румъния, всички вече трябва да знаят, че България е направила решаваща стъпка в посока на либерализацията. Ако се види старт на националната програма за санирането на жилища и бъде отделен огромен ресурс, не 40-50 млн., а 500 млн., ще се разбере, че България наистина предприема конкретни мерки по тази толкова важна тема”, посочи президентът и бе категоричен, че когато тръгнат газовите връзки към съседните държави със сигурност няма да сме зависими само от един монопол.

Комисията за защитана на конкуренцията в момента проверява евентуална съгласувана практика при определяне на цените на едро от 4 дружества - "ЛУКойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България". Отделно се проследява политиката на "ЛУКойл" по предоставяне на отстъпки и фиксиране на минимални препродажни цени, за които има съмнение, че нарушават конкуренцията.

Плевнелиев прогнозира, че оттук нататък ще бъде още по-тежко.
„България трябва да положи огромни усили, за да може сметките на хората да паднат двойно", каза той. По думите му може на всички в държавата да им втръсне, но той ще продължи да повтаря рамките на програмата "България 2020 - инергийна ефективност и енергийна либерализация” и ще иска конкретни мерки и от парламента, и от изпълнителната власт още тази година.

Президентът коментира и политическата ситуация в страната.
"Вече много добре се знае, че България е в избори и оттук нататък в следващите 16 месеца политическото противопоставяне и битки ще бъдат наше ежедневие", заяви Плевнелиев.
Помолен за коментар за лобисткия скандал около Сергей Станишев, той каза, че няма да влиза в чисто типична политическа полемика.
"Хубаво е, че в България има политически битки, защото това е част от демокрацията. Но президентът не е част от тях, а е надпартиен и гарантира, че това се прави в рамките на някаква етичност и има правила. Затова аз ще съм последният, който ще коментира Първанов срещу Станишев или Първанов срещу Борисов”, категоричен бе държавният глава.

В Крумово той награди с ордени за военна заслуга - първа, втора и трета степен, 23 военнослужещи, най-високопоставеният от които командирът на вертолетната база „Крумово” бригаден генерал Златко Златев. Със заповед на военния министър Аню Ангелов 11 от тях получиха и парично възнаграждение от по 500 лева, съобщи БТА.
"Българският народ има пълното основание да спи спокойно, защото българската армия има достойни синове. Дойдох тук, за да ви благодаря от името на целия народ. Вие със сигурност можете да се гордеете за спасените животи в най-тежката зима и по време на най-тежките потопи”, обърна се президентът към военнослужещите.


Росен Плевнелиев обяви началото на инициатива за дарителска акция за спасяването на единствения в България и света самолет хидроплан „Арадо 196 А3 Акула”. Той е собственост на Военноморския музей-Варна и е произведен в Германия през 1937 г. Средствата ще се използват за смяна на планетната обшивка върху металната конструкция и за почистване на корозията и реставрация на самолета. Той се намира в Авиобаза „Крумово”.