Това заяви тази сутрин пред bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Той заяви, че трябва да се увеличат санкциите, тъй като очевидно търговците не се респектират, макар и от максимално наложените санкции.
"През миналите дни станахме свидетели и на нарушения на големи и уважаващи себе си търговски вериги. Ще бъдем строги към всички, независимо от това колко са големи и какво представляват. Аз ще направя законодателен пакет не само за увеличаване размера на санкциите, но и за това, което ще последва санкциите. Лично ще внеса и това ще се случи от есента", закани се Найденов, цитиран от БГНЕС.

На въпрос кога ще се затваря предприятие или търговски обект и каква ще е глобата, той отговори, че в момента за връщането на храни към производителите глобата е от 2000 до 4000 лева за първо нарушение, от 4000 до 6000 лева за второ.
"При първо нарушение предлагам минимум 10 000 лева глоба, при второ - да се затваря обектът. Това ще го обсъдим, тези неща да стават все по-публични, защото няма по-голяма санкция от това тези неща да се изнасят публично. Българинът се респектира от строгите санкции", категоричен бе министърът.

"Това не се прави, за да бъде отчетена само някаква дейност. Има голям респект от БАБХ. Нещата по Черноморието по отношение на храната, която се предлага, се подобряват. Ако продължим да бъдем добра туристическа дестинация, която да не привлича с алкохолен туризъм само, а и с добра кухня, тези мероприятия трябва да продължат", категоричен бе той.

По повод санкциите, наложени на трите големи търговски вериги - "Билла", "Фантастико" и "345" заради връщане на животински продукти с изтекъл срок на годност на производителя, той коментира: "Да, може да се стигне до затваряне на такива големи магазини от големи вериги, но това не означава, че ще затваряме цялата верига. Мениджърите на тези магазини много добре знаят, че ще има строги мерки".

Той уточни, че идеята храните с лош търговски вид и изтичащ срок на годност да стигат до социално слабите не е от днес.
"За хранителни банки става въпрос. Това е благородна идея, която ще лиши някои недобросъвестни търговци от това храните да бъдат върнати в хранителната мрежа отново. Вместо това, ще бъдат предлагани за екарисаж или за социално слаби. До момента това не се е случвало, защото хората предпочитат да дадат храните в екарисажа, където не се плаща ДДС. Затова не трябва да има ДДС и за храните за социално слабите, за да не ги горят", обясни Найденов.

Той добави, че този въпрос лично се следи от премиера Борисов.
"Когато му докладват от финансовото министерство, че няма да се случат злоупотреби, тогава ще бъде даден зелен светофар и ще реализираме тази идея по най-бързия начин", добави министърът.