На веригите "Билла", "Фантастико" и "345" са съставени актове за неспазване на предписание на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба от 22 октомври 2007 г., което забранява връщането на храни от животински произход от търговската верига към производителя.
Втората точка, по която са съставени актовете, е за неосъществен входящ контрол.

На фирма "Пилко" ЕООД пък е съставен акт за неспазването на предписанието, връчено от регионалната служба на НВМС по повод забраната.
На фирма "СВС 98" ЕООД е съставен акт за неспазването на нормативните изисквания към храните, произвеждани или предлагани под техен контрол.

В началото на тази седмица Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри в хладилна камера в предприятие за преработка на месо, собственост на "СВС 98" ЕООД, птичи разфасовки с изтичащ срок на годност (311, 87 кг.), върнати от трите търговки вериги – "Билла", "Фантастико" и "345". Откритите разфасовки са "Лудогорско пиле", произведено от фирма "Пилко" ЕООД, и "Дюк", произведено от фирма "СВС 98" ЕООД. Представени са документи за връщане на хранителните продукти от супермаркетите.

Подобно действие нарушава проследяемостта на хранителните продукти и е в разрез с добрите производствени практики като застрашава здравето на потребителите, уточняват от БАБХ. Така на практика производителят може да смели старото месо на кайма за кюфтета и кебапчета или да го изпече и продаде като готов продукт за консумация.

"В случая с „Лудогорско пиле” за първи път хващаме такова нещо. От информацията, която получихме допълнително, се оказа, че това е практика за някои вериги, но без да сме гo доказали, не можем да ги обявим”. Това заяви за "Фокус" директорът в БАБХ д-р Николай Лилов.
По думите му контролните органи са имали съмнения за практиките на връщане на храните още през 2007 г. Затова е разпоредено на директорите на всички регионални служби с писмо този процес да бъде контролиран, защото противоречи на добрите производствени практики и на системата за проследяемост. 

В европейското законодателство обаче не е фиксирана забрана за връщането на храните.
„В регламента на ЕС е посочено, че трябва да се осигури пълна гаранция, че никъде по веригата няма да се допусне липса на проследяемост. Не е фиксирано, че се забранява връщането, но именно по този начин се създава тази предпоставка за изгубване на проследяемост и риск за потребителите у нас”, коментира Лилов. Затова агенцията по храните подготвя промяна на нормативната уредба, в която ще се запише изрично изискването храните да не се връщат при производителя.

Вчера от търговска верига "Билла" отрекоха да имат практика на връщане на производителя на месото с изтъкал срок на годност. Репортаж на БНТ обаче засне такъв случай на връщане на остаряло охладено месо на производителя му.