Две комисии на Европейския парламент в Брюксел изслушаха кандидата за следващ еврокомисар от България Илиана Иванова, а отговорите ѝ бяха определени като "отлични" от председателя на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен.

Иванова бе изслушана от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. В случай, че изслушването бъде успешно, кандидатурата ѝ ще бъде гласувана от ЕП следващата седмица на сесия в Страсбург. Предвижда се Иванова да е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

Във встъпителната си реч тя изрази благодарност за възможността да работи в различни европейски институции, с което по думите ѝ е доказала ангажираността си към европейската идея, която би продължила и ако бъде одобрена за еврокомисар. Иванова подчерта и че трябва да се отдаде заслуженото на Мария Габриел, която бе еврокомисар в същия ресор преди да поеме поста вицепремиер и външен министър в ротационното правителство.

"Oсъзнавам тежестта и отговорността да се постигне много за ограничено време", заяви още Иванова във встъпителните си думи, които произнесе на български, английски, немски и френски език. "Целта ми е да работя тясно с ЕП, с държавите в ЕС, както и с международните партньори. Мога да обещая само това, което вярвам, че мога да постигна", добави тя и посочи, че ще даде честни отговори на 25-те въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии.

Като основни свои приоритети Илиана Иванова посочи развитие на образованието и уменията, на иновациите, както и на сближаващата роля на културата в европейското общество. "Важно е да се инвестира в разнообразието на талантите и развитието на техните умения. Ще подкрепя също разнообразието на бенефициентите и ще работя в посока за насърчаването повече жени да участват в програмите", каза тя пред евродепутатите.

Иванова посочи и че ще работи усилено в посока на изграждане на европейско пространство на образованието. По нейни думи е необходимо да се създаде съвместна европейска образователна степен, както и да се признава образованието на гражданите на различни държави членки на ЕС.

По нейните думи бюджетът на ЕС за научни изследвания никога няма да бъде достатъчен, но е важно всяко вложено евро да носи допълнителни ползи. Тя поясни, че Европейската комисия би могла да дава препоръки за реформи в държавите от ЕС и една от възможностите е това да се прави през плановете за икономическо възстановяване от пандемията. "Вложенията в наука помагат за повишаване на икономическия растеж - ако не ги направим сега, загубите ще бъдат значителни", отбеляза Иванова.

Как протече изслушването? 

Изслушването продължи три часа и се състоя от отговори на 25 въпроса. Иванова се възползва от възможността за 15-минутно встъпление. Тя разполагаше и с по една минута за отговор на въпрос и с пет минути за заключение в края на изслушването.

Веднага след изслушването на заседание при "закрити врата" председателите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи изготвят своята оценка. Тя се предава на председателя на ЕП и на ръководителите на политическите групи, като се предвижда утре да бъде оповестена заключителната оценка.

След края на изслушването председателят на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен, каза, цитиран от БТА, че отговорите на кандидата за следващ български еврокомисар са били отлични. Ферхайен отбеляза, че Иванова е дала задълбочени отговори и е показала много добри познания.

Председателят на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика Кристан Бушой добави, че оценява високо показаните от Иванова самоувереност, добри познания и отлични умения за общуване. Изслушването беше изключително важно. Нуждаем се от силен еврокомисар, работихме отлично с Мария Габриел. Имам много добри очаквания, убеден към, че Иванова ще бъде отличен еврокомисар, допълни той.

Предварително Иванова отговори и на писмени въпроси

В навечерието на днешното изслушване Иванова отговори писмено и на 36 въпроса, свързани с отговорностите около дейността на еврокомисаря. В тях тя посочва, че ако бъда назначена, ще се стреми към запазването на позицията на Европа като световен лидер в областта на науката, научните изследвания и иновациите.

"Ще гарантирам, че всяко евро от наличния бюджет се използва възможно най-ползотворно и с това се насърчават по-сериозни инвестиции и реформи в областта на научните изследвания и иновациите, когато е необходимо, и да се продължи успешното изпълнение на програмата "Хоризонт Европа", посочва Иванова.

"Ще съсредоточа усилията си върху това Европейският съюз да застане на челно място в новата технологична надпревара и върху повишаването на неговата конкурентоспособност в условията на засилена икономическа конкуренция", допълва тя.

Иванова се ангажира и че ако бъде назначена за еврокомисар, подкрепата за украинските изследователи ще остане на челно място в списъка на приоритетите ѝ, като вдъхновение ще черпи от текущи инициативи. "Що се отнася до бъдещото възстановяване на Украйна, научните познания, новаторските подходи и новите технологии ще спомогнат за изграждането наново на модерни транспортни и енергийни инфраструктури и жилища. Ще трябва да съживим научноизследователските инфраструктури на Украйна, за да може талантите да се използват в страната и да допринасят за устойчивото бъдеще на Украйна, която се стреми към сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите в стратегически сектори", допълва Иванова. Тя съобщава и, че е готова да работи за разкриването на представителство в Киев на програмата "Хоризонт Европа".

Коя е Илиана Иванова? 

Илиана Иванова е възпитаник на Френската езикова гимназия "Ромен Ролен" в Стара Загора, магистър по Международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна и по Глобално управление от Арисонен държавен университет в Аризона, САЩ. От 2009 до 2012 г. тя бе евродепутат от ГЕРБ, а от 2013 г. бе назначена за българския представител в Европейската сметна палата.

Ако бъде одобрена за еврокомисар, Илиана Иванова ще поеме функциите на доскорошния български представител в Европейската комисия Мария Габриел, заела поста на вицепремиер, министър на външните работи и ротационен министър-председател.

Иванова, която е номинирана от ГЕРБ-СДС, беше предпочетената от ЕК кандидатура от България. Даниел Лорер бе предложението на ПП-ДБ, но след разговори с двамата кандидати, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен избра именно Илиана Иванова.