"Недопустимото е, че такива инциденти, като трагичната катастрофа на улица "Гурко", при която загина 15-годишно дете, да се повтарят. За да се сложи край на тях, трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно. Само тогава то е ефективно". Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев след вчерашната извънредна среща в Министерския съвет между институциите, които имат отношение към пътната безопасност, и родители на загинали в катастрофи.

Георгиев изказа съболезнования на близките на загиналото момче и към всички почернени родители. "Не само цяла София сме покрусени от случилото се, но и цялата страна".

Председателят на СОС посочи, че от години Националното сдружение на общините, от което е част, настоява за законодателни промени, с които да се даде възможност на МВР да глобява през хилядите камери за контрол на трафика, които с които общините разполагат.

"За да може всеки да знае, че всяко нарушение ще бъде санкционирано. Омръзна ни да регистрираме нарушения. Искаме незабавен и адекватен контрол. Няма маркировка или инфраструктура, която да спре пиян или дрогиран шофьор".

Председателят на градския парламент даде и конкретни примери за черна статистика по софийските улици, които камерите са установили:

"224 км/ч на бул. "България", 217 км/ч на "Ботевградско шосе". Черните рекорди продължават, докато накрая не се превърнат в статистика. Това повече не може да продължава. Затова институциите сме длъжни да сме единни и да покажем нетърпимост към демонстрираното неуважение към закона и към отношението на шепа тарикати, които си мислят, че за тях държава няма и за тях правилата на важат". 

Георгиев благодари на премиера, че е приел предложението му за формиране на работна група от съдии, прокурори и университетски преподаватели, които спешно да направят преглед на законодателството и да предложат на народните представители по-строги санкции.

"Благодаря на министъра на вътрешните работи за увеличения наличен състав за контрол на софийските улици, но настояваме да бъде осигурен и по-голям бюджет на МВР, за да бъдат назначени допълнителни полицаи, които да бранят градовете", каза още Георги Георгиев. 

Той благодари и на родителите за това, че са превърнали личната си мъка в енергия, "която трябва да се превърне в обществена такава" и в решителен институционален отпор на това беззаконие".