Главният прокурор Иван Гешев се яви в Народното събрание, за да бъде изслушан от депутатите в комисията по правни въпроси. До изслушване обаче не се стигна заради липса на кворум, тъй като от заседаноето отсъстваха депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. 

В парламента Гешев коментира проектозакона на ИТН за премахването на охраната му. 

"Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми в държавата и българските граждани ще са спокойни и богати, за мен няма проблем мога и сам да се откажа от охраната си. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод приетите на първо четене промени в Закона за НСО", заяви той.

Народните представители от правнота комисия трябваше да гласуват на първо четене закриване на спецсъда и прокуратурата през промени в Закона за съдебната власт.По този повод Иван Гешев предупреди, че ако бъдат закрити спецсъдът и прокуратурата, ще се върне престъпността от 90-те. Според обвинител номер едно заяви, че предложените текстове ще доведат до юридическа катастрофа и ги определи като писани на коляно.

"Винаги сме смятали, че трябва да се промени работата в наказателното правосъдие, защото има много остарели текстове. Затова и обществото не е доволно", заяви Иван Гешев и добави, че според него реформа е подобряване на нещо работещо, а не закриване.

Главният прокурор обясни, че за да се синхронизира всичко ще трябват промени в още 20-30 закона.

"Печеливш от всичко това ще е организираната престъпност, а губещ - обществото", коментира Гешев и посочи, че прокуратурата няма да носи отговорност за евентуалните промени.

Иван Гешев призова да бъде дадено време на службите да разследват сигнала за заплаха за убийство срещу Ива Митева. Заместник-правосъдният министър Иван Демерджиев обясни, че сигналът срещу Митева е получен снощи в МП в 21.04 ч. Освен за нея, заплаха имало и срещу няколко други лица.