Болно ми е, че ГЕРБ беше поставен в демонстративна изолация от останалите партии в 45-я и 46-я парламент. Дори не бяхме попитани какво мислим, беше ни вменявано, че сме против съдебната реформа. Това каза Радомир Чолаков от ГЕРБ в "Панорама" на БНТ.

"Политическа партия ГЕРБ има голям опит в правенето на съдебна реформа. Учуден бях защо "Демократична България" употреби толкова време да се опитва да ангажира с темата партия като ИТН, която нямаше интерес към проблематиката. А не си направи труда да попита какво мисли ГЕРБ. ДБ щеше да бъде изненадана от отговора", допълни той.

По повод искането за отстраняването на главния прокурор Чолаков коментира, че го изненадва обсесията, с която се фокусират върху личността на главния прокурор. За него е важна длъжностната характеристика, а не личността.

"В последните два парламента ме притесни това, че заради обсесията да махнем Гешев, ние започнахме да разрушаваме държавата. За да се махне някой, трябва да се разрушат цели структури. Не е достатъчно да разместваш кутийки, да сменяш наименования и да правиш структурни реформи, а трябва да се промени цялостната рамка ", смята той.

Чолаков сподели, че когато е бил номиниран за министър на правосъдието с втория мандат на ГЕРБ-СДС, е мислил какво би направил, ако бъде избран:

"Първото, което си помислих беше, че искам да си говоря с Янаки Стоилов (министърът на правосъдието също беше в студиото - б.р.), също и с Христо Иванов, защото трябва да има континуитѐт в управлението, всеки трябва да уважава предшествениците си, тъй като никой не е бил злонамерен", добави Чолаков.

"Цял народ и нашите европейски партньори виждат, че в драматична степен дейността на Иван Гешев противоречи, взривява длъжностната характеристика и ако искаме да запазим идеята за правосъдие, този човек той трябва да понесе санкцията да бъде отстранен от това място. За да махнем Гешев трябва или ВСС да види реалността и да гласува, както беше предложено от проф. Стоилов, или парламентът да приеме определени изменения в Конституцията, за което ви поканих още в речта си при откриването на парламента", коментира в студиото съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По повод предложението към "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев да имат общи листи на изборите, което беше отхвърлено, той каза:

"Нашият призив беше мотивиран от разбирането, че трябва да осигуряваме бариера пред участието на ГЕРБ и ДПС във властта".

Иванов обвини ГЕРБ и ДПС, че са носители на един корупционен модел, "който се свързва с г-н Борисов". Това не позволява на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да бъдат нормални партньори в промяната, която искаме, каза Иванов.

Според него заедно двете формации са можели да постигнат по-висок резултат на изборите, отколкото по отделно.

По думите му има партии, които трябва да останат извън властта, за да може тя да бъде излекувана от корупцията.

"Подкрепата за "Демократична България" не е заплашена, спокоен съм за това", коментира още Иванов.