Заместник-главният прокурор Иван Гешев изрази подозрение, че във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор ще се купуват магистрати, политици и журналисти. И отбеляза, че тези процеси вече са почнали. Това стана ясно от думите му пред медиите в коментар за процедура за избор, като той допълни, че това е негов анализ като гражданин, съобщи БТА.

Гешев направи съпоставка с това, което основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов разказа днес. Лазов обясни, че е отишъл с Цветан Василев в Париж през септември 2012 г., където е участвал в среща с французин и Димитър Абаджиев, на която многократно било споменавано името на бившия шеф на НСлС и зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Василев платил 50 хил. евро на французина, който трябвало да проведе пиар и лобистки мероприятия в следващите три месеца. Бисер Лазов не пресъздаде разговора, за който говори, защото не знаел френски език, а английски малко владеел.

Пътуването станало в понеделник след празничните дни около 6 септември 2012 г. Лазов посетил банкера в дома му предната вечер, за да му обясни Василев, че ще носят сума пари и двамата ще си я разделят, за да няма проблем по летищата. Към Париж те се отправили със самолета на Василев около 9 часа в понеделник. Преди това в стая на ВИП-а на летището Василев дал на Лазов 25 хил. евро в пачка от банкноти от по 500 евро, които той си пъхнал в джоба. Самият Василев носи в себе си също 25 хил. евро. На парижкото летище ги чакал автомобил, който ги закарал до бизнес сграда. Там ги посрещнал Димитър Абаджиев. Малко по-късно към тях се присъединил и французин, чието име Лазов не можа да си спомни, но го описа като лобист. Василев провел няколкоминутен разговор с него на френски, като преди това казал, че френският е любимият му език, а после минал на английски. По време на разговора на няколко пъти било споменато името на Бойко Найденов. Точният разговор Лазов не пресъздаде, защото не ги разбирал.

Към онзи момент Бойко Найденов е зам.-главен прокурор и шеф на националното следствие. След отиването на Борис Велчев в Конституционния съд той временно беше изпълняващ функциите главен прокурор, но кандидатурата на Найденов не беше издигната за обвинител номер 1.

След срещата с лобиста Лазов и Василев се отправили към изискан френски ресторант в Булонския лес. Лазов обясни, че менюто било на френски и затова се наложило Василев да му помогне с поръчката. Малко по-късно към тях се присъединил и Димитър Абаджиев. Те останали дълго в ресторанта, а от там се отправили отново към летището и се върнали около 21:30 в София .

На следващия ден Цветан Василев по нищо не показал, че е прекарал часове наред с Лазов. По време на полета той му разяснил и как смята да придобие БТК.

Прокурор Иван Гешев коментира, че думите на свидетеля показват как политико-икономическата мафия се опитвала да назначи или избере главен прокурор в един предишен избор. И че Василев е платил, за да се подготви пиар кампания за кандидат в на някого очите за главен прокурор.

По думите на зам.-главният прокурор ако тогава това се е случило, то той предполага, че сега тези процеси ще са още по-брутални, когато са засегнати "доста сериозни олигархични интереси" заради работата на прокуратурата. И повтори думите си от преди, че сегашното състезание за избор се очертава да е мръсно и кално.

Той отбеляза обаче, че от мандата на сегашния главен прокурор има още осем месеца и "всеки, който смята, че този мандат е свършил вече, щял да остане разочарован.